Približavamo se polako kraju. Nadam se da su vam prošli tekstovi bili zanimljivi i da ste iz njih ponešto i naučili. Možda, sada, kada su izloženi svi plemeniti, odnosno dragocjeni metali, ne bi bilo zgorega ponoviti gradivo.

Nadam se da ste uočili da visoka cijena koju postižu na tržištu nije samo zato „jer se nekom može“, već zato što je ovih metala na Zemlji izuzetno malo u usporedbi s nekim drugim materijalima. Teško su dostupni, jer se njihove naslage nalaze duboko pod zemljom pa ih je potrebno iskopavati, a kada se jednom dočepate rude bogate ovim metalima, tek onda počinje pravi posao.

Naime, rude koje se smatraju bogatim plemenitim metalima najčešće sadrže svega oko 5% metala, dok ostatak iskopanog materijala nije moguće iskoristiti. Čak ni kada iz rude izvučete tih 5% koji vam nešto znače, ni tada nismo gotovi, jer u rudama plemeniti metali u pravilu dolaze zajedno – iz istog ćete rudnika iskopati platinu, zlato, srebro i paladijum.

Kako se iz periodnog sistema elemenata dade zaključiti, budući da se navedeni metali nalaze na bliskim pozicijama u njemu, i hemijska svojstva su im vrlo slična. To pak znači da ih je hemijskim metodama teško razdvojiti i pročistiti do zadovoljavajuće čistoće kako bi bili pogodni bilo za industrijsku, bilo za neku drugu primjenu. Takvi postupci zahtijevaju korozivne hemikalije s kojima se radi u posebnim uslovima, visoke temperature i mnoštvo utrošene energije.

Zato… kada sljedeći put pogledate svoj zlatni prsten ili srebrni lančić, zastanite tek na tren i promislite malo… Pokušajte se zamisliti koliki je put prešlo tih par grama metala iz nekoliko kilometara pod zemljinom korom, preko fabrika u kojima je prerađeno i lijevano u praktične oblike, do majstora koji ga je uobličio u nešto što vas svaki dan uveseljava. Sjetite se i svih tehnoloških dostignuća kojih ne bi bilo da nema ovih metala.

S tom mišlju, dolazimo do kraja još jednog serijala. Nadam se da ste u njemu uživali, meni je svakako bilo ispunjavajuće pisati o nečemu što nas svakodnevno okružuje, a o čemu se ne zna previše. Do sljedećeg serijala.

Autor teksta: dr sc. Alen Bjelopetrović