RTCG – emisija Wadada – Poziv za prijave na konkurs “Ljepota kristala 2020”

RTCG – Wadada – “Ljepota kristala 2020”

Novogodišnja humanitarna žurka 21.12.2019.

Foto konkurs – dodjela nagrada 17.12.2019.

Ljepota kristala – dodjela nagrada 20.05.2019.

Scientists to Vote on Metric Makeover

Zašto su mjerenja važna? (kompletan snimak kviza)

Zašto su mjerenja važna?

“Umjetnost mjerenja”

Saznajte šta je Međunarodni sistem jedinica (SI) i zbog čega nam je potreban za globalnu trgovinu i infrastruktru kvaliteta. O tome kako je tekao istorijski razvoj Međunarodnog sistema jedinica (SI) govori direktor Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich. Ovo je prvi od 11 kratkih filmova koji su urađeni u produkciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET) u cilju promocije Međunarodnog sistema jedinica i njegove predstojeće redefinicije.

Direktor  Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich u narednom filmu objašnjava kako je uspostavljen Međunarodni sistem jedinica  (SI).

Saznajte zbog čega je neophodno da definicija kilograma bude promjenjena i koji su nedostaci trenutnih definicija Međunarodnog sistema jedinica (SI) o čemu govori direktor  Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich.

Zašto je potrebna redefinicija Međunarodnog sistema jedinica? O  tome u narednom filmu govori direktor  Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich.

Kako će Međunarodni sistem jedinica biti redefinisan? Odgovor na to pitanje, u narednom jednominutnom filmu, objašnjava direktor  Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich.

Očekuje se da će nove definicije Međunarodnog sistema jedinica (SI) biti usvojene u novembru 2018. na zasjedanju Generalne konfrerencije za tegove i mjere (CGPM). O tome kako će kilogram biti redefinisan govori direktor  Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich.

U narednom kratkom filmu saznajte koje su prednosti redefinisanog Međunarodnog sistema jedinica (SI).  Direktor  Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich ističe  prednost upotrebe prirodnih konstanti u novim definicijama Međunarodnog sistema jedinica (SI).

Saznajte hoće li promjena definicija u Međunarodnom sistemu jedinica (SI) imati uticaja na svakodnevni život, ali i na obavljanje kalibracija u laboratorijama… 

Promjenjeni, odnosno redefinisani Međunarodni sistem jedinica naziva se i „kvantni SI“. O tome ukratko govori direktor  Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich.

Šta je zapravo skriveno iza ideje takozvane „druge kvantne revolucije“? Odgovor na to pitanje daje direktor Savjetodavnog odbora za jedinice i njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) prof. dr Joachim Ullrich. 

Kako redefinisani Međunarodni sistem jedinica (SI) podržava razvoj kvantne tehnologije saznajte u narednom kratkom filmu urađenom u produkciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET).