Zavod za metrologiju, u okviru festivala „Otvoreni dani nauke 2019“, organizuje interaktivnu radionicu pod nazivom „Hemija svuda oko nas“ namjenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola.

Radionice će biti organizovane u periodu od 2. do 5. oktobra 2019. u terminima od 10:00-15:00 h i 17:00 -19:00 h u Parku dvorca Petrovića u Podgorici.

Generalna skupština UN proglasila je 2019. Međunarodnom godinom Periodnog sistema elemenata, jer se ove godine obilježava 150 godina njegovog postojanja.

Osnovni cilj organizovanja radionice „Hemija svuda oko nas“ jeste da se školskoj populaciji približe znanja iz grupe prirodnih predmeta (hemija, fizika, priroda, matematika). Tokom četiri dana radionica, biće izvedeni hemijski eksperimenti koji povezuju hemiju i fiziku sa mjerenjima i Periodnim sistemom elemenata (PSE). Učenicima će biti predstavljen i novi PSE koji je nakon otkrića još četiri elementa 2015. kompletiran. Više riječi biće i istorijskom razvoju hemije.

Osim toga, biće promovisane i nove definicije Međunarodnog sistema jedinica (SI) za kilogram, amper, kelvin i mol, koje su stupile na snagu 20. maja 2019.

Zavod za metrologiju kao nacionalni metrološki institut, naučnoistraživačka i inovativna ustanova, organizovanjem radionice „Hemija svuda oko nas“ želi da pospješi saradnju sa javnim školskim ustanovama, ali i širom populacijom, promocijom nauke na pristupačan i zanimljiv način.

Realizaciju radionice „Hemija svuda oko nas“  podržalo je Ministarstvo nauke.

Podsjećamo i da je Zavod za metrologiju, tokom maja 2019. posjetilo 600 učenika iz 16 osnovnih i sedam srednjih škola iz čitave Crne Gore, u sklopu manifestacije pod nazivom “Otvoreni dani”. Organizovan je i nagradni konkurs pod nazivom „Ljepota kristala“ na kojem su učestvovale 82 učeničke ekipe iz 27 škola.