Aktivnosti

Prethodno upakovani proizvodi su proizvodi koji su upakovani bez prisustva kupca, a količina tih proizvoda se ne može promijeniti bez otvaranja, pri čemu nastaje vidno oštećenje ili bez promjene pakovanja.

Laboratoriji za ispitivanje prethodno upakovanih proizvoda, preko nacionalnog programa IPA 2014, isporučena je neautomatska vaga, proizvođača Mettler Toledo AG, model: XPR80002S, maksimalnog opsega mjerenja max=8 100 g, klase tačnosti II, čiji je podjeljak očitavanja d=0,01 g i ispitni podeljak e=0,004 g, sa odgovarajućim printerom, kao i neautomatska vaga, proizvođača Mettler Toledo AG, model: XPR16001L, maksimalnog opsega mjerenja max=16 100 g, klase tačnosti II, čiji je podjeljak očitavanja d=0,1 g i ispitni podeljak e=0,08 g, sa printerom i odgovarajućim prenosivim koferom.

Precizne vage XPR, proizvođača Mettler Toledo AG, omogućavaju precizne rezultate mjerenja i garantuju da su rezultati mjerenja uvijek pouzdani i da zadovoljavaju i najstrožije propise kontrole prethodno upakovanih proizvoda. Budući da je prethodno upakovani proizvod kombinacija proizvoda i pojedinačne ambalaže u koju je proizvod upakovan, važno je tačno i pouzdano odrediti stvarnu količinu, odnosno masu prethodno upakovanog proizvoda. Stvarna količina dokumentuje se rezultatima mjerenja ili provjere na osnovu mase ili zapremine uzorkovanih prethodno upakovanih proizvoda.

Takođe, Laboratorija za prethodno upakovane proizvode dobila je i softver za statističku kontrolu istih, proizvođača Mettler Toledo AG, model: FreeWeigh.NET Compact. Softver omogućava bržu i kvalitetniju kontrolu prethodno upakovanih proizvoda.

Isporučen je i prenosivi denzitometar, model: Densito, proizvođača Mettler Toledo AG, mjernog opsega 0 g/cm3 do 3 g/cm3, rezolucije 0,0001 g/cm3. Prenosivi denzitometar osigurava pouzdano i precizno mjerenje gustine u laboratoriji i na terenu, sa tačnošću mjerenja na treću decimalu. Denzitometar ima mogućnost čuvanja do 1.100 rezultata mjerenja, uključujući ID uzorka, mjernu jedinicu, koeficijent korekcije temperature, ID instrumenta, datum i vrijeme. Upotrebom prenosivog denzitometra, na brz i efikasan način dobija se uvid da li su dobijeni rezultati mjerenja  gustine u okviru očekivanih granica.

Osim toga, isporučeni su i cilindrični piknometri od borosilikatnog stakla, proizvođača Witeg i Brand, nazivnih zapremina 50 ml i 100 ml.  Laboratorija za ispitivanje prethodno upakovanih proizvoda dobila je i metalne piknometre od nerđajućeg čelika proizvođača TQC, nazivnih zapremina 50 ml i 100 ml. Cilindrični, stakleni i metalni piknometri koriste se za određivanje gustine tečnosti, odnosno njihove specifične težine, u laboratoriji za prethodno upakovane proizvode.

Instalacijom i korišćenjem opreme isporučene u okviru projekta iz programa IPA 2014, prošireni  su laboratorijski kapaciteti. Isporukom navedene opreme otvara se mogućnost za intenzivniju saradnju sa Upravom za inspekcijske poslove, u cilju obezbjeđenja adekvatne zaštite potrošača i povjerenja u nazivne količine punjenja prethodno upakovanih proizvoda.

Kontakt

Rukovodilac laboratorije:

Zamjenik rukovodioca laboratorije:

Ljiljana Lubarda, Spec. App
tel: +382 20 601 360
+382 20 601 361
fax: +382 20 634 651
e-mail:  ljiljana.lubarda@metrologija.gov.me