Zavod za metrologiju organizovao je od 6. do 15. maja 2019.  „Otvorene dane“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

Laboratorije Zavoda za metrologiju, u navedenom periodu, posjetilo je oko 600 učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Crne Gore.

Zavod za metrologiju posjetili su učenici 16 osnovnih škola: „Marko Nuculović“ iz Ulcinja, „Šćepan Đukić“ iz Lijeve Rijeke, „Mihailo Žugić“ iz Pljevalja, „Štampar Makarije“ „Vladimir Nazor“ i „Maksim Gorki“, iz Podgorice, „Njegoš“ sa Cetinja, „Niko Maraš“ iz Golubovaca, ,,18. oktobar“ iz Bioča, „Dobrislav Đedo Perunović“ iz Bogetića, „Olga Golović“ „Dušan Bojović“  i „Braća Labudović“ iz Nikšića, „Boro Vukmirović“ iz Rijeke Crnojevića, „Savo Kažić“ sa Barutane i „9. maj“ iz Bijelog Polja.

Zavod za metrologiju posjetili su i učenici sedam srednjih škola: Srednje elektro-ekonomske i Srednje stručne škole iz Bijelog Polja, Srednje građevinsko geodetske škole „Inž Marko Radević“ iz  Podgorice, Srednje stručne škole Bar,  kao i učenici gimnazija „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, „Petar I Petrović Njegoš“ iz  Danilovgrada i „Danilo Kiš“ iz Budve.

„Otvoreni dani“ organizuju se od 2014.  u okviru proslave Svjetskog dana metrologije koji se, u više od 80 država, obilježava 20. maja.

Ovogodišnji Svjetski dan metrologije obilježavao se temom pod nazivom „Međunarodni sistem jedinica – Suštinski unaprijeđen“.

Tema je odabrana u skladu sa odlukom kojom je Generalna konferencija za tegove i mjere, 16. novembra 2018., potvrdila jednu od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja. U izmijenjenom Međunarodnom sistemu jedinica, kilogram, amper, kelvin i mol biće redefinisani u pogledu konstanti. Navedene promjene stupiće na snagu 20. maja 2019., na dan obilježavanja Svjetskog dana metrologije. Međunarodni sistem jedinica, shodno navedenom, biće zasnovan na definicijama povezanim sa zakonima fizike, što mu omogućava da podrži dalji razvoj tehnologije i nauke o mjerenju.

Učenicima su, osim promjene u definicijama Međunarodnog sistema jedinica, predstavljeni i državni etaloni u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast metrologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, zapremine, vremena i frekvencije.