Zavod za metrologiju organizovao je od 7. do 25. maja 2018.  „Otvorene dane“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

Laboratorije Zavoda za metrologiju, u navedenom periodu, posjetilo je 950 učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Crne Gore.

Zavod za metrologiju posjetili su učenici 15 osnovnih škola: „21. maj“, „Božidar Vuković Podgoričanin“, „Milorad Musa Burzan“, „Savo Pejanović“, „Vlado Milić“, „Savo Kažić“ i „Vladimir Nazor“ iz Podgorice, zatim učenici osnovnih škola „Jovan Gnjatović“ i „Jagoš Kontić“ iz Nikšića, „Maršal Tito“ i „Boško Strugar“ iz Ulcinja,  kao i učenici osnovnih  škola „Dašo Pavičić“ iz Herceg Novog, „Orjenski bataljon“ iz Bijele, „Dušan Obradović“ sa Žabljaka  i „25. maj“ iz Rožaja.

Zavod za metrologiju posjetili su i učenici šest srednjih škola: Srednje mješovite škole „17. septembar“ sa Žabljaka, Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, Gimnazije Cetinje, Srednjih stručnih škola „Ivan Uskoković“ i „Spasoje Raspopović“, kao  Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice.

„Otvoreni dani“ organizuju se već pet godina u okviru proslave Svjetskog dana metrologije koji se, u više od 80 država, obilježava 20. maja.

Ovogodišnji Svjetski dan metrologije obilježavao se temom pod nazivom „Konstantna evolucija“ Međunarodnog sistema jedinica (SI).

Tema je odabrana jer se u novembru 2018. očekuje jedna od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica od njegovog usvajanja. U izmijenjenom Međunarodnom sistemu jedinica, kilogram, amper, kelvin i mol biće redefinisani u pogledu konstanti. Rezultat te promjene biće jednostavnija definicija cjelokupnog Međunarodnog sistema jedinica i napuštanje definicije posljednje jedinice koja se zasniva na materijalnom artefaktu – međunarodnom prototipu kilograma.

Učenicima su, osim promjene u definicijama Međunarodnog sistema jedinica, predstavljeni i državni etaloni u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast metrologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, zapremine, vremena i frekvencije.