Predstavnice Zavoda za metrologiju Jovana Vukoslavović, Dea Radević i Nela Čađenović prisustvovale su informativnoj sesiji u organizaciji Fonda za Zapadni Balkan (WBF-Western Balkans Fund). Sesija je organizovana povodom trećeg regionalnog poziva WBF-a za dostavljanje projektnih prijedloga koji će biti otvoren do 10. decembra 2019.

Tom prilikom zainteresovanim predstavnicima institucija predstavljene su mogućnosti i način apliciranja na javni WBF poziv za dostavljanje projekata.

Glavni cilj WBF fonda, kako je istaknuto, jeste da  doprinose jačanju regionalne i prekogranične saradnje u oblasti kulture, naučnih istraživanja i održivog razvoja.

Izvršni direktor WBF-a Gjergj Murra kazao je da je iz Crne Gore na prvom pozivu za dostavljanje projekata bilo 60 aplikacija. Istakao je i da bi društvene mreže trebalo koristiti za praćenje WBF aktivnosti, kao i za nalaženje projektnog partnera.

 Menadžerka WBF programa Dijana Spalević naglasila je da je za treći aplikacioni poziv predviđen  budžet  od 250.000 eura, kao i da pojedinačna donacija u okviru tog poziva, kako je rekla, ne smije biti veća od 12.000 eura.

Glavne oblasti, kako je naglašeno, koje bi trebalo da budu obuhvaćene projektima odnose se na: kulturnu saradnju (podizanje svijesti o kulturnom nasljeđu zapadnog Balkana), obrazovanje i nauku (podrška razvoju regionalnih inicijativa u obrazovnim akademijama i istraživanju, podrška povećanju obima zajedničkih alata za obrazovanje i njihove regionalne razmjene) i održivi razvoj (podrška za regionalne konferencije, olakšavanje naučno-industrijske saradnje i prenos tehnologije promovisanjem aktivnosti za transfer znanja, podrška aktivnosti koje imaju za cilj ubrzanje održivog razvoja kroz promociju regionalnog turizma).