Predstavnice Zavoda za metrologiju Ivona Mugoša i Dea Radević pratile su 18. maja 2021. vebinar pod nazivom “Tumačenje standarda MEST ISO 20400:2018, Održive nabavke – Smjernice” u organizaciji Instituta za standardizaciju Crne Gore.

Cilj organizovanja vebinara bio je, kako su naveli u Institutu za standardizaciju, da pomogne u razumijevanju i tumačenju standarda MEST ISO 20400:2018, Održive nabavke – Smjernice, kako bi polaznicima bila olakšana njegova primjena u praksi.  Taj standard usmjeren je na organizacije svih veličina, u javnom i privatnom sektoru, bez obzira na njihovu djelatnost, jer se odnosi na svaku odluku o nabavci.

MEST ISO 20400:2018, Održive nabavke – Smjernice, je crnogorski standard koji daje uputsvo za integrisanje održivosti u procesima nabavke organizacija. Navedeni standard, ističu u Institutu, pomaže da se uskladi nabavka sa ciljevima i zadacima organizacije i stvori kultura održivosti.

Standard, kako je navedeno, definiše principe održivih nabavki uključujući odgovornost, transparentnost, poštovanje ljudskih prava i etičko ponašanje i naglašava ključne faktore kao što su upravljanje rizikom i određivanje prioriteta. Takođe pokriva različite faze procesa nabavke, navodeći korake potrebne da se društvena odgovornost integriše u funkciju nabavke, zaključuju u Institutu.

Predavač na vebinaru bio je direktor PDCA Konsalting Igor Ćika koji je vodeći stručni konsultant za projektovanje i implementaciju savremenih sistema menadžmenta.