Pobjednicima Foto konkursa, kojeg je Zavod za metrologiju organizovao od 10. septembra do 10. novembra 2019. za učenike srednjih škola u Crnoj Gori, 17. decembra uručene su vrijedne nagrade.

Na Foto konkursu Zavoda za metrologiju učestvovalo je 80  učenika koji su poslali svoje fotografije na temu:

Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je suštinski osjećaj koji stoji u osnovi svake nauke i umjetnosti“ – Albert Ajnštajn

Izbor najboljih fotografija žiri je obavio na osnovu glavnih kriterijuma Foto konkursa: autentičnost, relevantnost na zadatu temu i estetski kvalitet.

Žirijem je predsjedavala prof. dr Maja Đurić sa Fakulteta umjetnosti, Univerziteta Donja Gorica, dok su članovi žirija bili dr Milun Lutovac, profesor Univerziteta Donja Gorica i direktorica KIC „Budo Tomović“ Snežana Burzan.

Glavne nagrade i diplome dobili su učenici, odnosno autori, tri najbolje ocjenjene fotografije. Prva nagrada je fotoaparat, druga bicikl i treća polaroid fotoaparat.

Prva nagrada dodijeljena je učeniku SMŠ „17. septembar” sa Žabljaka Nemanji Zekoviću za fotografiju pod nazivom „Tajanstvena svjetla galaksije”.

Drugu nagradu dobio je  učenik SMŠ  „17. septembar” sa Žabljaka Luka Vojinović za fotografiju pod nazivom „Tajanstvena priroda”.

Treću nagradu osvojila je učenica Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja Nevena Čobeljić sa fotografijom pod nazivom „Tao“.

Osim autora tri najbolje fotografije žiri je posebno izdvojio i pohvalio učenike Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice Belmu Adrović za fotografiju „Hope“ i Miljana Vlahovića za fotografiju „Svemogućnost“,  kao i učenika SMŠ „Dara Čokorilo“ iz Nikšića Marka Lazovića za fotografiju „Magla u parku“.

Na Foto konkursu učestvovali su učenici srednjih škola iz Podgorice (51), Pljevalja (6), Cetinja (4), Plava (3), Ulcinja (3), Kotora (3), Tuzi (2), Žabljaka (2), Tivta (2), Nikšića (2), Herceg Novog (1) i Bara (1).

Izložba fotografija svih učesnika konkursa otvorena je danas u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici i trajaće do 20. decembra 2019.