Zavod za metrologiju predstavio se na Festivalu nauke “Evropska Noć istraživača” koji je u organizaciji Fondacije za promociju nauke u Crnoj Gori – PRONA i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore održan 30. oktobra 2022. Festival se istovremeno održavao u 30 evropskih država, a u Crnoj Gori se realizovao pod sloganom OBLIKUJ BUDUĆNOST.

Cilj održavanja Festivala, kako su organizatori naveli, bio je promocija naučnog obrazovanja široj publici, prevashodno mladima kao nosiocima budućeg tehnološkog i cjelokupog razvoja Crne Gore.

Na “Evropskoj Noći istraživača” Zavod za metrologiju predstavio je jednu od svojih djelatnosti koja se obavlja u Odjeljenju za dragocjene metale. Cilj festivalskog programa, pod nazivom “Kontrola predmeta od dragocjenih metala: zlato – srebro – platina – paladijum”, bio je da se posjetiocima približi način ispitivanja i žigosanja predmeta od dragocjenih metala, što je i zakonom regulisano.

Predstavnice Odjeljenja za dragocjene metale Milena Raonić i Nina Andrijašević publici Festivala demonstrirale su način ispitivanja predmeta od dragocjenih metala metodom probe na kamenu koja omogućava ispitivanje bez oštećenja predmeta. Navedena metoda pogodna je za brzo ispitivanje vrste dragocjenog metala i utvrđivanje sastava legure, odnosno osnovnog elementa u zakonom propisanoj finoći.

Osim toga, informativnim materijalom predstavljeni su i državni žigovi za zlato, srebro, platinu i paladijum, istorija žigosanja predmeta od dragocjenih metala, kao i posebnosti dragocjenih (plemenitih) hemijskih elemenata.

Pokrovitelj Festivala bila je Evropska unija uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave.