U organizaciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta 24. i 25. marta 2022. održan je godišnji sastanak Tehničkog komiteta za vrijeme i frekvenciju (EURAMET TC-TF) kojem su prisustvovale predstavnice Zavoda za metrologiju Alina Kazazović i Jovana Vukoslavović.

Na Tehničkom komitetu prezentovan je projekat 1156 “GPS link calibrations in support of CCTF-K001.UTC”, kao i međupoređenje za vremenski interval EURAMET Projekat 1485 “Supplementary Comparison on time interval measurement capability” u kojima učestvuje i Zavod za metrologiju, odnosno Laboratorija za vrijeme i frekvenciju.

Prestavljene su i aktivnosti radne grupe za digitalnu transformaciju u metrologiji  ”Metrology for Digital Transformation“ (WG M4D), kao i projekti EURAMET radne grupe za interdisciplinarnu metrologiju (TC-IM) 1448 “Development of digital calibration certificates“, 1449 „Research data management and the European Open Science Cloud“, EMPIR SmartCom i 17IND12 Met4FoF ,,Metrology for the Factory of the Future”.

Više riječi bilo je i o Evropskom partnerstvu u oblasti metrologije (“European Partnership on Metrology”) čiji je cilj razvoj efikasnog, koordinisanog i samoodrživog evropskog sistema mjerenja do 2030., što je dio paketa institucionalizovanih evropskih partnerstava u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizont Evropa za period od 2021. do 2027.

Navedena inicijativa teži stvaranju evropskih metroloških istraživačkih mreža obezbjeđivanjem infrastrukture za nove sljedive tehnologije mjerenja. Predviđa integrisanje evropskih istraživačkih kapaciteta u oblasti metrologije, a podržava i standardizaciju, transfer znanja i regulatorna pitanja. Evropsko partnerstvo u oblasti metrologije odobrili su Evropski parlament i Savjet Evropske unije sredinom novembra 2021.

Predstavljena je i Evropska metrološka mreža za kvantne tehnologije (EMN-Q) čiji je cilj da koordinira aktivnosti evropskih nacionalnih metroloških i ovlašćenih instituta kako bi se obezbijedila njihova efikasna podrška konkurentnosti u kvantnim tehnologijama. Poseban fokus EMN-Q je razvoj novih mjernih sposobnosti i usluga koje će služiti brzo rastućim potrebama za razvoj industrije i istraživačkih institucija.

Kada je riječ o EMN-Q strukturi, kako je naglašeno na Tehničkom komitetu, čine je tri oblasti:

  • kvantna elektronika;
  • kvantna fotonika;
  • kvantni časovnici i atomski senzori.

Na Tehničkom komitetu govorilo se i o obaveznoj oznaci usaglašenosti CE (“European Conformity“) koja na proizvodu označava da je proizvođač ili uvoznik potvrdio da je proizvod  u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Evropske unije i da se može prodavati na Evropskom ekonomskom prostoru (EEA).