Načelnik Odsjeka za obezbjeđenje metrološke sljedivosti Miloš Mujović prisustvovao je Tehničkom komitetu za protok Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET TC-F) koji je 18. i 19. aprila 2023. održan u slovenačkom nacionalnom metrološkom institutu (MIRS) u Ljubljani.

Predstavnica MIRS-a Urška Turnšek predstavila je finalni izvještaj međulaboratorijskog poređenja EURAMET.M.FF-S14 (EURAMET 1479), čija je svrha bila poređenje rezultata i metoda kalibracije mjerne posude (proving tank) zapremine 1000 l. U navedenom poređenju učestvovala je i Laboratorija za velike zapremine Zavoda za metrologiju koja je postigla odlične rezultate i time pokazala da u svom radu može da se poredi sa najvećim evropskim metrološkim institutima.

Predstavnica Direkcije za mere i dragocene metale iz Srbije Ljiljana Mićić prezentovala je status dopunskog poređenja mjerila zapremine sa klipom EURAMET.M.FF-S16 (EURAMET 1533) koje je u toku. Navedeni projekat obuhvata poređenje rezultata kalibracije 50 ml birete sa klipom, 1 ml staklenog šprica i 10 µl pipete sa klipom, a u njemu učestvuje i Laboratorija za male zapremine Zavoda za metrologiju.

Na Tehničkom komitetu predstavljani su projekti u okviru Evropskog partnerstva za metrologiju, postojeće Evropske metrološke mreže, kao i nova mreža za mjerenja protoka.

Organizovan je i rad pododbora za statičku zapreminu i brzinu fluida, kao i potkomiteta za protok tečnosti i gasa, gdje su predstavljeni rezultati završenih i tekućih međulaboratorijskih poređenja.

Tehničkom komitetu prisustvovalo je oko 60 predstavnika Nacionalnih metroloških instituta (NMI) i ovlašćenih instituta (DI) iz većine evropskih država. Naredni Tehnički komitet za protok biće održan u aprilu 2024. u organizaciji finskog nacionalnog metrološkog instituta (VTT MIKES).