Predstavnice Zavoda za metrologiju Alina Musić i Jovana Vukoslavović prisustvovale su online sastanku Tehničkog komiteta za oblast vremena i frekvencije (EURAMET TC-TF Annual Meeting) koji je 24. i 25. marta 2021. održan u organizaciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET).

Sastankom Tehničkog komiteta predsjedavao je predstavnik Nacionalne fizičke laboratorije Velike Britanije (NPL) Peter Whibberley koji je predstavio izvještaj o aktivnostima Tehničkog komiteta i nastalim promjenama u proteklom periodu. Osim toga govorio je i o najboljima kalibracionim i mjernim mogućnostima, a istakao je i da je Zavod za metrologiju prijavio sedam novih mjernih i kalibracionih mogućnosti (CMC) za oblast vremena i frekvencije, kao i da te prijave trenutno pregleda predstavnik EURAMET-a Albin Czubla.

Na sastanku su predstavljeni i izvještaji o trenutno aktivnim EMPIR projektima: ,,CC4C – Kulonovi kristali za časovnike”, ,,TiFOON – vrijeme i frekvencija preko optičkih mreža”, kao i novi projekat 1519: ,,UTC(k) definisanje tačke i strategija referentnog mjerenja kašnjenja”.

Davide Calonico, koordinator EMPIR projekta ,,WRITE- White Rabbit tehnologija za poboljšanje industrijskog vremena” predstavio je izvještaj o realizovanim aktivnostima. U okviru pomenutog projekta Zavodu za metrologiju odobrena su dva granta za mobilnost istraživača čija je realizacija otkazana zbog trenutne epidemiološke situacije.

Predstavljen je i projekat 1485: Dopunska poređenja mogućnosti mjerenja vremenskog intervala EURAMET.TF-S1 u kojem učestvuje i Laboratorija za vrijeme i frekvenciju Zavoda za metrologiju.

Takođe, predstavljen je i EMPIR projekat 1156: GPS link kalibracija kroz podršku CCTF-K001.UTC. Laboratorija Zavoda za metrologiju izrazila je interesovanje za učešće u pomenutom projektu.

Tokom sastanka analizirani su rezultati upitnika Konsultativnog komiteta za vrijeme i frekvenciju (CCTF), koji je sproveden krajem 2020., a u čijem ispunjavanju je učestvovao i Zavod za metrologiju. Upitnik se odnosio na četiri teme: ažuriranje plana za redefinisanje sekunde, prestupnu sekundu u UTC-u – stvaranje konsenzusa za kontinuirani vremenski okvir, promovisanje uzajamne koristi UTC-a i GNSS-a, kao i dijeljenje resursa za poboljšanje međunarodnog računanja vremena.

Na sastanku je bilo riječi i o unaprijeđenju Evropske metrološke mreže (EMN) i o uticaju vremena i frekvencije. Predstavljeni su ciljevi Evropske metrološke mreže za kvantne tehnologije, kao i za oblast geodezije.