Predstavnica Zavoda za metrologiju Gordana Bajić prisustvovala je 13. sastanku Tehničkog komiteta za dužinu koji je 14. i 15. oktobra 2019. održan u njemačkom nacionalnom metrološkom institutu  (PTB) u Braunschweige-u.

Koordinatori  projekata na Tehničkom komitetu za dužinu prezentovali su aktuelne rezultate MRA TC-L ključnih i dodatnih poređenja. Laboratorija za dužinu Zavoda za metrologiju u prethodnom periodu učestvovala je u ključnom poređenju – projektu EURAMET.L-K4.2015 (#1410): Kalibracija unutrašnjeg i spoljašnjeg prečnika koji je počeo 2016. Laboratorija za dužinu mjerenja je obavila u novembru 2017., dok su  rezultati poslati pilot laboratoriji u Italiji (INRIM) početkom 2018. Predstavnik pilot laboratorije Marko Pisani, prezentovao je Draft A tog projekta koji se, zbog velikog broja učesnika, realizovao u dva kruga. Od ukupno pet etalona, Laboratorija za dužinu je mjerila četiri etalona. Rezultati ostvareni u tom poređenju predstavljaju osnovu za objavljivanje još jednog CMC-a (najboljih kalibracionih i mjernih mogućnosti) iz oblasti dužine u bazi podataka ključnih poređenja (KCDB) Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM).

Harald Bose iz njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB) predstavio je  realizovane EMPIR programe za 2018. i 2019., kao  i predstojeće aktivnosti za 2020. Više riječi bilo je i o Evropskoj metrološkoj mreži (EMN) i saradnji na programu u oblasti pozicioniranja, navigacije vremena i geodezije (PNTG).

U okviru Tehničkog komiteta za dužinu organizovana je i posjeta Laboratorijskom centru, tačnije Laboratoriji za razvoj nanotehnologija na Tehničkom univerzitetu (LENA)  u Braunschweige-u čiji razvoj podržava PTB.

Tehničkim komitetom za dužinu predsjedavao je Emilio Prieto iz španskog nacionalnog metrološkog instituta, a sastanku su osim predstavnika Evropske asocijacije nacionalnih metroloških instituta (EURAMET) prisustvovali i delegati tri regionalne metrološke organizacije: SIM, GULFMET i AFRIMET.

Naredni sastanak Tehničkog komiteta za dužinu biće organizovan u danskom metrološkom institutu u Kopenhagenu.