U više od 80 država svijeta svakog 20. maja obilježava se Svjetski dan metrologije. Tema Svjetskog dana metrologije za 2020. je „Mjerenja za globalnu trgovinu”. Ta tema, kako ističu iz Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM), izabrana je sa ciljem kreiranja svijesti o važnoj ulozi koju mjerenja imaju u omogućavanju fer globalne trgovine, kao i obezbjeđivanju proizvodnje koja je u skladu sa standardima i propisima i zadovoljava očekivanja kupaca u pogledu kvaliteta.

Svjetskim danom metrologije obilježava se godišnjica od potpisivanja Metarske konvencije 20. maja 1875. Taj ugovor predstavlja osnov cjelokupnog  mjernog sistem koji podupire naučna otkrića i inovacije, industrijsku proizvodnju i međunarodnu trgovinu, kao i unapređenje kvaliteta života i zaštitu globalne životne sredine.

Zavod za metrologiju ranijih godina, tradicionalno je obilježavao Svjetski dan metrologije organizovanjem „Otvorenih dana” – manifestacije namjenjene učenicima osnovnih i srednjih škola. Tokom maja Zavod je otvarao vrata za posjete brojnih učenika iz čitave Crne Gore u cilju upoznavanja sa osnovnim pojmovima metrologije kao nauke o tačnim i preciznim mjerenjima. Osim toga, učenicima su predstavljani i državni etaloni u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast metrologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, zapremine, vremena i frekvencije.

Obilježavanje Svjetskog dana metrologije 2019. ističe se i kao zvanični početak primjene novih definicija Međunarodnog sistema jedinica (SI). Shodno tome, posebna pažnja tokom „Otvorenih dana 2019”  bila je posvećena i predavanjima o SI redefiniciji, tačnije promjenjenim definicijama za kilogram, amper, kelvin i mol.

Kako bi dodatno obilježili 20. maj 2019. Zavod za metrologiju je tog dana organizovao i dodjelu nagrada za pobjednike takmičenja „Ljepota kristala”. Nagrade su uručene za 12 pobjedničkih ekipa osnovnih i srednjih škola. Takmičenje „Ljepota kristala“ organizovano je u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa i tokom 2020.

Nakon više godina, manifestacija „Otvoreni dani 2020”, shodno sprječavanju širenja korona virusa, odnosno poštovanju mjera i preporuka zvaničnih zdravstvenih institucija, nije organizovana, kao ni dodjela nagrada takmičarskim ekipama konkursa „Ljepota kristala 2020”.

Iako je ove godine izostao uobičajni majski ritam „otvorenih laboratorija”, sa crnogorskim učenicima družimo se online, preko društvenih mreža. Kako bi na najbolji način izašli u susret crnogorskim školarcima i omogućili im da i tokom mjera propisane izolacije, nauče više o mjerenjima i Međunarodnom sistemu jedinica (SI), Zavod za metrologiju organizovao je dva nagradna konkursa.

U okviru kreativnog video konkursa „Mjerioci u kuhinji”, koji je trajao 18. marta do  15. aprila 2020.  Zavodu za metrologiju pristiglo je 27 video zapisa djece iz više gradova.

Na drugom konkursu „Maskota po mjeri” do sada je učestvovalo više od 100 djece sa preko 120 radova.  Navedeni konkurs biće završen 18. juna, a  do tada je dosta vremena da se nauči nešto više o mjernim jedinicima, upotrebi kreativnost, pošalje fotografija rada i osvoji vrijedna nagrada.

Novi „Otvoreni dani”, kao način obilježavanja Svjetskog dana metrologije, čekaju nas sledećom prilikom, a sve što želite da saznate iz oblasti nauke o mjerenjima, možete da nađete na našem sajtu www.metrologija.me i zvaničnim nalozima Zavoda za metrologiju na društvenim mrežama.