Međunarodni sistem jedinica

Suštinski unaprijeđen

Svjetskim danom metrologije – 20. maja, obilježava se godišnjica potpisivanja Metarske konvencije 1875. godine. Taj ugovor predstavlja osnovu jedinstvenog mjernog sistema širom svijeta koji podstiče naučna otkrića i inovacije, industrijsku proizvodnju i međunarodnu trgovinu, kao i unaprijeđenje kvaliteta života i životne sredine.

Tema Svjetskog dana metrolgije za 2019. godinu je Međunarodni sistem jedinica – Suštinski unaprijeđen. Tema je odabrana u skladu sa odlukom kojom je Generalna konferencija za tegove i mjere, 16. novembra 2018. godine, potvrdila jednu od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja. Ta promjena je rezultat istraživanja novih metoda mjerenja, uključujući i one koje koriste kvantne pojave.

Međunarodni sistem jedinica se sada zasniva na definicijama povezanim sa zakonima fizike, što mu omogućava da podrži dalji razvoj nauke o mjerenju i tehnologije kako bi se zadovoljile buduće potrebe korisnika.

Nacionalni metrološki instituti širom svijeta konstantno unapređuju nauku o mjerenju razvojem i potvrđivanjem novih tehnika mjerenja za potrebe na svim nivoima sofisticiranosti. Ti instituti učestvuju u poređenjima kojima koordiniše Međunarodni biro za tegove i mjere (BIPM) kako bi se obezbijedila pouzdanost rezultata mjerenja širom svijeta. Za države članice, BIPM takođe funkcioniše kao forum za rješavanje novih izazova u oblasti mjerenja. Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju (OIML) razvija Međunarodne preporuke sa ciljem usklađivanja i harmonizacije zahtjeva u brojnim oblastima na svjetskom nivou.