Predstavnice Zavoda za metrologiju Danijela Radević i Anđelika Durutović prisustvovale su jednoj od najvećih marketing konferencija u Jugoistočnoj Evropi – Spark.me koja se 26. i 27. maja održavala u Budvi.

Na Spark.me konferenciji i ove godine predstavili su se priznati govornici iz oblasti marketinga i digitalne tehnologije.

Spark.me konferenciju otvorio je međunarodno priznati govornik i konsultant u oblasti marketinga na društevnim mrežama Mark Schaefer, koji je istakao da „tehnologija mijenja ponašanje kupaca“. Schaefer je naglasio da „masovni marketing“ u vidu reklamiranja na oubičajnim marketing kanalima, kao što je TV, više ne vodi do kupaca, već je u oglašavanju potrebno uspostaviti „personalni brending“ i uticati na lični doživljaj konzumera. Biti lojalan nekom brendu nije dovoljno, ističe Schaefer i dodaje da potrošači moraju da vole ljude koji stoje iza kompanije i da budu upoznati sa njihovim navikama u poslovanju. Kompanije koje svojim potrošačima najbolje prikažu „svoju humanu i ličnu stranu“ će i opstati na tržištu, zaključuje Schaefer.

Direktorica strategija u MarketingProfsu Kerry O’Shea Gorgone naglasila je da ukoliko kompanije žele da postignu marketing vrijedan uspomena moraju imati, kako je rekla, srce i izazvati emotivne reakcije kroz empatiju, konekciju i iznenađenje.

Ekspertkinja u oblasti brendinga Denise Lee John izjednačila je brend sa načinom poslovanja kompanije, naglasivši da je brend ono kako kompanija istinski posluje. Veliki brendovi, kako kaže, imaju izgrađen brend u unutrašnjosti (među zaposlenima), izbjegavaju „prodaju“ svog proizvoda i ostvaruju emocioanalnu vezu sa potrošačem, ignorišu trendove i diktiraju svoje. Građenje brenda, kako je istakla, zahtjeva i kreiranje vrijednosti koje jednako dijele sa svim stakeholderima.

Inspirativni govor na ovogodišnjoj Spark.me konferenciji imao je bivši NASA astronaut i profesor Kolumbija Univerziteta Mike Massimino, koji je ispričao kako je tekao put od dječačkog sna da postane astronaut. NASA ga je primila 11 godina nakon što je poslao prvu prijavu, što kako je i rekao, potvrđuje koliko je istrajnost neophodna.

Zapažen nastup imali su i kibork umjetnici Neil Harbisson i Moon Ribas, zatim suosnivač aplikacije Shazam Dhiraj Mukherjee, kao i specijalista za oblast marketinga Jon Burkhart, digitalna influenserka Xenia Tchoumi, osnivač Xbox Live i XNA servisa Boyd Multerer, strateg Matt Desmier i osnivač digitalne marketinške konsultantske kuće Additive Dave Birss koji je govorio i „vještinama kreativnosti“. Konferenciju je zatvorio simfonijski dirigent Itay Talgam koji je postao „dirigent ljudima“.

Spark.me konferencija održava se od 2013., a ove godine pratilo je 550 učesnika iz 27 država.