Treći online sastanak Radne grupe 5 (WG5) Evropske kooperacije u zakonskoj metrologiji (WELMEC e.V) održan je 19. novembra 2021. Sastanku, čija je glavna tema bila metrološki nadzor u Evropskoj uniji, prisustvovao je pomoćnik direktorice Zavoda za metrologiju i rukovodilac Sektora za ovjeravanje mjerila Zoran Ćetković.

WELMEC e.V. Radna grupa 5 zadužena je za saradnju u oblasti metrološkog nadzora nad mjernim instrumentima (mjerilima) koji se stavljaju na zajedničko tržište Evropske unije, kao i upotrebu mjernih jedinica i mjerila.

Osnovne teme sastanka obuhvatile su pristup i analizu MID i NAWI sertifikata o ispitivanju tipa mjerila, kao i saradnju u oblasti kolskih vaga, vodomjera i vaga za farmaceutsku upotrebu. Više riječi bilo je i o stanicama za punjenje električnih vozila, ali i o statusu sertifikata ocjenjivanja tipa u smislu upotrebe neodobrenih u odnosu na legalne i relevantne softvere.

Sastanak je vodila predsjedavajuća Radne grupe 5 Hermina van Rij iz Holandije, a prisustvovalo mu je oko 30 predstavnika nadležnih institucija evropskih dražava.