U okviru projekta pod nazivom „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“ Zavod za metrologiju ostvario je saradnju sa nevladinom organizacijom „Mladi Romi“ iz Herceg Novog.

Shodno tome, jedan od korisnika  programa  Sebastijan Baftijari iz  Podgorice  obavljaće tokom  jula i avgusta 2019. stručnu praksu u Zavodu za metrologiju. Sebastijan je po struci hemijski laborant i završio je treći razred Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović“. U Zavodu za metrologiju obavljaće praksu u Laboratoriji za masu i imaće mentora koji će pratiti njegov rad. Tokom obavljanja prakse primaće i novčanu naknadu koju obezbjeđuje NVO „Mladi Romi“.

Cilj projekta „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“ je poboljšanje obrazovnog statusa i zapošljivosti romskih i egipćanskih učenika koji pohađaju srednju školu. Obavljanje takve stručne prakse doprinosi većem uključivanju u poslove za koji se romski i egipćanski učenici obrazuju.

Projekat „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“  finansira Evropska Unija posredstvom Romskog obrazovnog fonda, dok  ga NVO „Mladi Romi“ kao nacionalna partner organizacija sprovodi u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori navedeni projekat počeo je 30. oktobra 2018. i trajaće do 31. avgusta 2019.