Zavod za metrologiju sarađivaće sa Hrvatskom udrugom kristalografa (HUK) iz Zagreba u cilju realizacije nagradnog konkursa „Ljepota kristala“.

Ciljevi saradnje odnosiće se na afirmaciju nauke, konkretno u oblasti hemije i kristalografije, kao i stvaranje pozitivnog stava prema nauci kod učenika osnovnih i srednjih škola.

Takmičenje „Ljepota kristala“ u Crnoj Gori namjenjeno je učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola. Dobijene takmičarske kristale i laboratorijske dnevnike ocijeniće stručna grupa iz Crne Gore u saradnji sa predstavnicima Hrvatske udruge kristalografa.

Hrvatska udruga kristalografa osnovana je 2012. i do sada je sprovela više nagradnih konkursa namjenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Na konkursu Zavoda za metrologiju „Ljepota kristala“ prijavljeno je 17 osnovnih škola, sa 51 ekipom. Prijavljene su osnovne škole iz Podgorice, Nikšića, Ulcinja, Kotora, Berana, Plava, Pljevalja, Bara i Žabljaka. Prijavljeno je i 10 srednjih škola, sa 31 ekipom, i to iz Podgorice, Berana, Cetinja, Rožaja, Kotora, Danilovgrada, Žabljaka, Bara i Ulcinja.

Konkurs „Ljepota kristala“ počeo je 19. decembra 2018. i trajaće do 20. maja 2019. kada će najboljim ekipama crnogorskih osnovnih i srednjih škola biti uručene nagrade.

Foto: HUK

http://hrvatska-udruga-kristalografa.hr/language/hr/