U Zavodu za metrologiju 14. septembra 2021. organizovan je radni doručak kojem je prisustvovao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kao i predstavnici tog ministarstva Veselin Koprivica i Bojana Zulić. Sastanku su prisustvovali i direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani, pomoćnica direktora Rada Marković i glavni metrološki inspektor Sreten Tošić, kao i direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore Zoran Glomazić i predstavnica Akreditacionog tijela Crne Gore Ana Radović.

Radni doručak upriličen je povod obilježavanja 15 godina postojanja Zavoda za metrologiju. Kao predstavnici Zavoda, sastanku su prisustvovali v.d. direktorice Gordana Bajić, pomoćnici direktorice Goran Vukoslavović i Zoran Ćetković, samostalna savjetnica za odnose za javnošću Anđelika Durutović i viša savjetnica Dea Radević.

Glavna tema sastanka bila je usmjerena na razmjenu informacija o obezbjeđenju trajnog poslovnog prostora za Zavod za metrologiju i ostale institucije infrastrukture kvaliteta, odnosno Instituta za standardizaciju i Akreditacionog tijela Crne Gore.

Podsjećamo da se Zavod za metrologiju od osnivanja 2006. suočava sa nedostatkom odgovarajućeg sopstvenog prostora, koji ima poseban uticaj na razvoj nacionalnih kalibracionih laboratorija, a rješavanje tog pitanja je jedan od prioritetnih ciljeva.

Shodno navedenom, na sastanku je istaknuto da je Ministarstvo ekonomskog razvoja spremno da u budućem periodu pruži podršku za zajedničko rješenje pitanja uspostavljanja stalnog poslovnog prostora za Zavod za metrologiju, Institut za standardizaciju i Akreditaciono tijelo Crne Gore.

Osim toga, na sastanku je dogovoreno i da se i saradnja sa Upravom za inspekcijske poslove, konkretno sa Odsjekom za metrološku inspekciju, unaprijedi u kontekstu razmjene informacija o ovjerenim mjerilima putem sistema elektronske evidencije.

Iz Instituta za standardizaciju naglašeno je da bi se buduća saradnja sa Zavodom za metrologiju, između ostalog, odnosila i na omogućavanje pristupa bazi svih standarda koju je Institut nedavno uspostavio. Predloženo je da se organizuju tromjesečni sastanci institucija infrastrukture kvaliteta uz uključivanje predstavnika sertifikacionih tijela, koji su njena značajna komponenta.

Na sastanku je više riječi bilo i o izmjenama propisa koji tretiraju oblast metrologije i kontrole predmeta od dragocjenih metala, jačanju kadrovskih i tehničkih kapaciteta Zavoda za metrologiju, kao i održavanju i unapređenju akreditacionog statusa Zavoda za metrologiju.