Samostalne savjetnice iz Zavoda za metrologiju Tamara Pavićević, Milena Popović i Anđelika Durutović prisustvovale su radionici pod nazivom „Kako najbolje promovisati redefiniciju Međunarodnog sistema jedinica 2“ („How best to communicate the revised SI“ Part 2).

U okviru radionice predstavljene su najnovije informacije i planirane aktivnosti za promociju redefinicije Međunarodnog sistema jedinica. U susret najavljenoj sjednici Generalne konferencije za tegove i mjere (CGPM), od 13. do 16. novembra u Parizu, na kojoj će biti usvojene nove definicije kilograma, kelvina, ampera i mola, predstavnici Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM) pripremili su kampanju na društvenim mrežama kojoj bi trebalo da se pridruže i ostali nacionalni metrološki instituti.

Fokus radionice odnosio se i na timski rad u cilju osmišljavanja novih promotivnih aktivnosti tokom 2019. koje bi podrazumjevale online saradnju više nacionalnih metroloških instituta.

Prezentaciju najboljih primjera promocije Međunarodnog sistema jedinica (SI) imao je i Zavod za metrologiju. Tom prilikom predstavljena je manifestacija „Otvoreni dani“, izložba „Umjetnost mjerenja“, kao i kviz znanja za učenike VI razreda osnovnih škola „Zašto su mjerenja važna“. Primjere promocije SI redefinicije imali su i predstavnici nacionalnih metroloških instituta iz Francuske (LNE), Njemačke (PTB) i Brazila (Inmetro).

Radionici u Beču prisustvovali su i predstavnici evropskih metroloških institucija iz Velike Britanije (NPL), Holandije (VSL), Švajcarske (METAS), Njemačke (PTB), Češke (CMI), Austrije (BEV), Makedonije (BoM), Srbije (DMDM), Italije (INRIM), Francuske (LNE), Slovenije (MIRS), Malte (MCCAA), Norveške (JV), Poljske (GUM), Danske (DFM), Moldavije (INM), Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM), Evropske asocijacije nacionalnih metroloških instituta (EURAMET MSU), LGC group iz Velike Britanije, kao i brazilskog nacionalnog metrološkog instituta (Inmetro).

Radionica u oblasti komunikacija održana je 23. i 24. oktobra 2018. u austrijskom nacionalnom metrološkom institutu (BEV) u Beču u organizaciji Evropske asocijacije nacionalnih metroloških instituta (EURAMET).