Samostalne savjetnice iz Zavoda za metrologiju Tamara Pavićević, Milena Popović i Anđelika Durutović prisustvovale su radionici pod nazivom „Sprovođenje komunikacionih aktivnosti o uticajima metrologije“ (Communicating Impacts of Metrology) koja je 5. i 6. novembra održana u belgijskom nacionalnom metrološkom institutu (SMD) u Briselu.

U okviru radionice svi predstavnici nacionalnih metroloških instituta predstavili su promotivne aktivnosti i kampanje u poslednjoj godini, sa posebnim osvrtom na promociju redefinicije Međunarodnog sistema jedinica (SI). Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Anđelika Durutović predstavila je glavne promotivne aktivnosti  Zavoda za metrologiju: SI promociju, uključujući i broj medijskih objava, konkurs „Ljepota kristala“, „Otvorene Dane“, radionicu „Hemija svuda oko nas“ i nagradni Foto konkurs.

Fokus radionice odnosio se na timski rad u cilju osmišljavanja novih  promotivnih aktivnosti tokom 2020. koje podrazumjevaju on-line saradnju više nacionalnih metroloških instituta. Zajedničke komunikacione kampanje odnose se na „uticaj metrologije“ i podjeljene su u više tematskih grupa:

Grupa 1: Svjetski dan zdravlja

Grupa 2: Svjetski dan životne sredine

Grupa 3: Sedmica održive energije

Grupa 4: Klimatska konferencija

U okviru grupe „Svjetski dan zdravlja“, kojoj su pristupile i predstavnice Zavoda za metrologiju, dogovorene su osnovne zajedničke aktivnosti, koje bi se odnosile na isticanje značaja primjene metrologije u oblasti zdravstva i novih medicinskih dostignuća. Kampanja bi se sprovodila on-line i podrazumjevala bi uspostavljanje zajedničkog slogana i vizuelnog identiteta, objavljivanje tekstova, odnosno intervjua sa evropskim ekspertima na temu značaja mjerenja u medicini, kao i saradnju sa nacionalnim kancelarijama Svjetske zdravstvene organizacije. Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila i shodno tome on-line kampanja bi se sprovodila u prvoj polovini 2020.

U okviru radionice više riječi bilo je i o metodama definisanja stakeholder-a, kao i o načinu i ciljevima uspostavljanja komunikacione strategije u okviru pojedinačnih institucija.

Radionicu iz oblasti komunikacija u metrologiji organizovala je Evropska asocijacija nacionalnih metroloških instituta (EURAMET).