Predstavnice Zavoda za metrologiju Alina Musić, Mirjana Radević i Jovana Vukoslavović pratile su pripremnu online radionicu posvećenu predstavljanju poziva za potencijalne istraživačke projekte (PRT) za 2022. Radionicu je 07. i 09. decembra 2021. organizovalo Evropsko udruženje nacionalnih metroloških instituta (EURAMET).

Cilj radionice bio je da informiše potencijalne autore istraživačkih projekata (,,Potential Research Topics”) o pravilima i procedurama navedenog poziva.

Na radionici je naglašeno da će tokom 2022. biti raspisan poziv za istraživačke potencijalne projekte (RPT) koji će se odnositi na prioritete iz programa potencijalnog partnerstva gdje spadaju: ,,Green Deal”, ,,Digitalizacija”, ,,Zdravlje”, ,,Integrisana evropska metrologija”, ,,Industrija” i ,,Normativno i Fundamentalno”.

Poziv će biti otvoren od 12. januara do 21. februara 2022. (prva faza), dok će poziv za predložene projekte (druga faza) biti otvoren od 23. juna do 03. oktobra 2022.

Kao primjer uspješnog projekta, na radionici je predstavljen EMPIR projekat pod nazivom ,,Razvoj naučnih i tehničkih mogućnosti u oblasti hemijske analize” (,,Development of scientific and technical capabilities in the field of chemical analysis”, 16RPT01 ChemMet-Cap). Taj projekat realizovan je u periodu od juna 2017.  do maja 2020., a budžet tog projekta bio je 1,5 miliona eura.

Tokom radionice učesnici su predstavili više ideja za potencijalne istraživačke projekte za RPT poziv 2022.

Predstavljene su i teme budućih poziva do 2027. gdje je naglašeno da su to ,,Digitalna transformacija” (Digital Transformation) i ,,Integrisana evropska metrologija” (Integrated European Metrology).