Predstavnici Zavoda za metrologiju Ana Stanišić i Budimir Vidaković pohađali su online radionicu pod nazivom  „Kick – off workshop – SEE QI project 7 ISO 17043 capacity building“. Radionicu je u periodu od 17. do 19. novembra 2020. organizovao njemački nacionalni metrološki institut (PTB) i Regionalni konsultantski fond za infrastrukturu kvaliteta za Jugoistočnu Evropu.

Cilj radionice je bio poboljšanje znanja učesnika u vezi primjene međunarodnog standarda ISO 17043 za organizaciju i realizaciju međulabaratorijskih poređenja (ILC) i PT šema.

Osim učesnika iz WB6 zemalja (Albanije, Makedonije, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore), radionica je bila otvorena i za učesnike ostalih evropskih nacionalnih metroloških instituta. Predavač na radionici je bio dr Olaf Schnelle-Werner iz akreditovane kalibracione laboratorije iz Njemačke (ZMK Wolfen).

Na radionici su učesnici obučavani o zahtjevima standarda ISO 17043, sa naglaskom na praktična iskustva i razmjeni znanja o organizovanju međulaboratorijskih poređenja za kalibracione laboratorije i inspekcije aktivne u područjima zakonske metrologije.

Učesnici radionice  predstavili su raspoloživost za međulaboratorijska poređenja (ILC) u svojim nacionalnim metrološkim institutima. Osim toga, učesnici iz država Zapadnog Balkana identifikovali su i planirali buduća međulaboratorijska poređenja.

Ciklus međulaboratorijskih poređenja, kako je zaključeno, vodiće ekspert iz njemačkog nacionalnog metrološkog instituta (PTB).