U Zavodu za metrologiju 29. aprila 2021. održan je sastanak predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja, iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju, i predstavnika Zavoda za metrologiju. Tom prilikom su sa v. d. direktorice Zavoda Gordanom Bajić i pomoćnicima Goranom Vukoslavovićem i Zoranom Ćetkovićem razgovarali Veselin Koprivica, v.d. direktora Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju, načelnik u navedenom Direktoratu Dragan Vukčević i samostalna savjetnica Jelena Damjanović.

V.d. direktorice Zavoda za metrologiju Gordana Bajić predstavila je razvoj metrologije u Crnoj Gori od 2006. i ukazala na izazove koje prate Zavod od samog osnivanja. Ukazala je i na sve ključne segmente kojima se bavi metrologija, kao i na činjenicu da je Zavod za metrologiju od strane međunarodnih partnera, prepoznat, kako je istakla, kao dobar primjer ulaganja u metrološku infrastrukturu.

Tokom saastanka predstavljen je rad Zavoda, osnovna djelatnost, usluge koje Zavod pruža iz oblasti kalibracija etalona i ovjeravanja mjerila, kao i kontrole predmeta od dragocjenih metala. Predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja obišli su i nacionalne kalibracione laboratorije gdje im je predstavljana osnovna djelatnost laboratorija, državni etaloni, kao i vrijedna mjerna oprema. Predstavljeni su i neophodni uslovi za uspostavljanje laboratorija, kao i rezultati koje su postignuti u radu laboratorija.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno izmijeniti određene podzakonske akte iz oblasti metrologije, a u perspektivi i Zakon o metrologiji i Zakon o kontroli predmeta od dragocjenih metala. S obzirom na to da Uredba o visini i načinu plaćanja naknada iz oblasti metrologije potiče iz 2010., kao i Tarifa naknada za pregled mjerila i ispitivanje prethodno upakovanih proizvoda i boca kao mjernih posuda, koja predstavlja sastavni dio navedene Uredbe, zaključeno je da je navedeni propis potrebno izmijeniti. Zavod za metrologiju, kako je istaknuto, će pripremiti stručne osnove nactra navedenog propisa.

Istaknut je i jedan od ključnih problema sa kojima se Zavod za metrologiju suočava, a to je nedostatak prostora za razvoj nacionalnih kalibracionih laboratorija i obavljanje ostalih poslova iz svoje nadležnosti. S obzirom na prirodu posla koju obavlja Zavod za metrologiju, na sastanku je zaključeno, da bi izgradnja namjenskog objekta pomogla razvoju metrološkog sistema u Crnoj Gori. Još jedan od izazova u poslovanju, kako je istaknuto, jeste i nedostatak stručnog kadra, prije svega inženjera.

Sastanku su iz Zavoda za metrologiju prisustvovale i samostalna savjetnica Marina Jovanović i samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Anđelika Durutović.