Zamjenica direktora Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBiH) Mirjana Šućur i pomoćnik direktora Instituta za zakonsko mjeriteljstvo Haris Memić, posjetili su 28. i 29. septembra 2021. Zavod za metrologiju u cilju inteziviranja saradnje i razmjene iskustva, naročito iz oblasti zakonske metrologije, regionalnih i evropskih projekata, kontrole predmeta od dragocjenih metala, kao i izazova koji se nameću u razvoju, održavanju i unapređenju metrološkog sistema.

Radni sastanci organizovani su sa v. d. direktoricom Zavoda za metrologiju Gordanom Bajić, pomoćnicima direktorice Goranom Vukoslavovićem i Zoranom Ćetkovićem i načelnicama Milenom Raonić i Tamarom Bošković Begenišić.

Oblasti o kojima je bilo  riječi tokom sastanaka odnosili su se na iskustva obavljanja vanrednog ovjeravanja mjerila u masovnoj upotrebi (brojila električne energije i vodomjera), a identifikovan je značaj saradnje nacionalnih metroloških instituta sa ostalim institucijama javnog sektora koje se na direktan ili indirektan način oslanjaju u svom postupanju na metrologiju. Pored toga, naročito je razmatran postupak i poteškoće ovlašćenja, odnosno imenovanja lica za obavljanje određenih poslova iz oblasti metrologije, njihova uloga u metrološkim sistemima, kao i nabavka, odnosno štampanje žigova u obliku naljepnice koji se koriste prilikom ovjeravanja mjerila.

Više riječi bilo je i o djelatnosti Laboratorije za ispitivanje prethodno upakovanih proizvoda sa naglaskom da Zavod za metrologiju u tom segmentu posjeduje stručne kapacitete i novu opremu obezbjeđenu programom IPA 2014. U toj oblasti, kako je zaključeno, važna je saradnja sa Upravom za inspekcijske poslove, u cilju obezbjeđenja adekvatne zaštite potrošača i povjerenja u nazivne količine punjenja prethodno upakovanih proizvoda.

U posebnoj sesiji radne posjete razmatrana je mogućnost i interesovanje za učešće u unapređenju postupaka ocjene usaglašenosti mjerila koja se koriste u zdravstvu, kroz projekte Evropske unije, kao i tematika kontrole predmeta od dragocjenih metala i sistemskom uređenju ove oblasti u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici IMBiH-a obišli su i Laboratoriju za masu, gdje ih je rukovoditeljka laboratorije Tamara Bošković Begenišić upoznala sa djelatnošću, razvojem i opremom koja se koristi u toj nacionalnoj kalibracionoj laboratoriji.

Zaključeno je da je radna posjeta bila izuzetno korisna za obje strane. Izražena je potreba redovnijeg organizovanja sastanaka, uz eventualni poziv drugim  institucijama iz regiona, kao i mogućnost uspostavljanja zvanične saradnje potpisivanjem memoranduma o saradnji.