Stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa (HUK) izabrao je 12 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola koje su se takmičile u nagradnom konkursu „Ljepota kristala“. Žiri je, u periodu od 16. do 19. aprila 2019., ocjenio i rangirao kristale 82 učeničke ekipe. Takmičenje je bilo namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola i organizovalo se u dvije kategorije: rast kristala neorganske i organske soli.

Prvo mjesto među osnovnim školama u kategoriji rast kristala neorganske soli osvojila je ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana u sastavu Maša Milićević, Andrea Bajović i Vladana Gluščević. Drugo mjesto pripalo je ekipi OŠ „Radomir Mitrović“ iz Berana u sastavu Kristina Tijanić, Marija Joksimović i Ivana Babić. Trećeplasirana je ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice koju čine Anastasija Rakočević, Sandra Ivanović i Danilo Drakić.

U kategoriji rast kristala organske soli prvo mjesto među osnovnim školama osvojila je ekipa OŠ „Radomir Mitrović“ iz Berana u sastavu Eleonora Anđić, Aida Ličina i Martina Anđić. Drugo mjesto pripalo je OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice u sastavu Milica Rajović, Dušica Jovićević i Milorad Čađenović, dok je treće mjesto pripalo ekipi OŠ „Jugoslavija“ iz Bara u sastavu Žana Bajraktarović, Anastasija Asanović i Ines Brkanović.

Prvo mjesto od srednjih škola, u kategoriji rast kristala neorganske soli, osvojila je ekipa Srednje mješovite škole „17. septembar“ sa Žabljaka koju čine Milica Krstajić, Anita Anđelić i Nevena Knežević. Drugo mjesto pripalo je ekipi Srednje stručne škole iz Bara u sastavu Damjan Ranitović, Sara Mijović i Aleksandra Božović. Trećeplasirana je ekipa SMŠ „17. septembar“ sa Žabljaka u sastavu Desimir Medojević, Lidija Šljivančanin i Maša Stevović.

U kategoriji rast kristala organske soli prvo mjesto među srednjim školama pripalo je ekipi Srednje građevinsko geodetske škole „Inž. Marko Radević“ iz Podgorice u sastavu Žana Tatar, Andrija Čelebić i Jovan Pantoš. Drugo mjesto osvojila je Srednja stručna škola iz Bara u sastavu Leila Perazić, Ćamila Bajramović i Iva Čobrenović. Trećeplasirana je Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada i ekipa koju čine Mila Miketić, Anja Raičević i Jelena Leka.

Pobjednike, po propisanim kriterijumima, izbarao je žiri u sastavu: magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju MSc Milena Raonić, dipl. ing Tatjana Raičevič i spec. sci Naina Čuturić Knežević.

Na konkursu Zavoda za metrologiju „Ljepota kristala“ učestvovalo je 17 osnovnih škola, sa 51 ekipom i 10 srednjih škola sa 31 ekipom. Prijavljene su škole iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Berana, Plava, Pljevalja, Žabljaka, Rožaja, Kotora, Bara i Ulcinja.

Svim članovima pobjedničkih ekipa biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, tablet računari, pametni i G shock satovi, bluetooth slušalice i zvučnici. Dodjela nagrada biće organizovana 20. maja 2019. kada se obilježava Svjetski dan metrologije.

Cilj nagradnog konkursa „Ljepota kristala“, koji je prvi put je organizovan u Crnoj Gori, jeste afirmacija nauke, konkretno hemije i kristalografije, kao i stvaranje pozitivnog stava prema nauci kod učenika osnovnih i srednjih škola. Osim toga, cilj konkursa je bio i podsticanje učenika na samostalan rad i aktivnosti koje proširuju nastavni plan i program.