U Laboratoriji za ovjeravanje etilometara Zavoda za metrologiju obavljeno je redovno ovjeravanje, odnosno  provjera ispravnosti, približno 180 etilometara koji se koriste u oblasti bezbjednosti saobraćaja, zaštite na radu i zaštite od nezgoda. Najveći broj mjerila za ovjeravanje – 148, dostavila je Uprava policije.

Ovjeravanje etilometara ima izuzetnu važnost za bezbjednost, jer omogućava dobijanje tačnih podataka tokom kontrola u saobraćaju koje sprovodi Uprava policije, nad vozačima vozila u javnom saobraćaju. Ovjeravanje podrazumjeva provjeru usklađenosti sa propisanim metrološkim zahtjevima, nakon čega se etilometar žigoše ukoliko ispunjava, odnosno odbija ukoliko ne ispunjava propisane uslove.

U cilju poboljšanja kvaliteta usluga u Zavodu za metrologiju 2018. uspostavljena je Laboratorija za ovjeravanje etilometara, odnosno uređaja za utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu.

Etilometri, poznatiji i kao alkometri ili alkotesteri, su uređaji koji prikazuju masenu koncentraciju alkohola u izdahu ispitanika. Shodno posebnom metrološkom propisu, etilometri se ovjeravaju jednom godišnje, osim u slučajevima kada proizvođač uređaja zahtjeva provjeru metroloških karakteristika svakih šest mjeseci.