Zavod za metrologiju od 7. do 25. maja 2018. organizuje „Otvorene dane“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je, da u tom periodu, laboratorije Zavoda za metrologiju posjeti oko 800 učenika iz osam osnovnih i četiri srednje škole iz Podgorice, Nikšića, Herceg Novog, Cetinja, Berana, Rožaja i Žabljaka.
„Otvoreni dani“ organizuju se u okviru proslave Svjetskog dana metrologije koji se, u više od 80 država, obilježava 20. maja.
Svjetski dan metrologije, ove godine, obilježava se temom „Konstantna evolucija“ Međunarodnog sistema jedinica (SI).

Tema je odabrana jer se u novembru 2018. očekuje jedna od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja. Naime, na zasijedanju Međunarodnog komiteta za tegove i mjere, u oktobru 2017., usvojena je rezolucija kojom se preporučuje promjena definicija četiri osnovne jedinice Međunarodnog sistema jedinica (SI) – kilograma, ampera, kelvina i mola. U izmijenjenom Međunarodnom sistemu jedinica, kilogram, amper, kelvin i mol biće redefinisani u pogledu konstanti. Rezultat te promjene biće jednostavnija definicija cjelokupnog Međunarodnog sistema jedinica i napuštanje definicije posljednje jedinice koja se zasniva na materijalnom artefaktu – međunarodnom prototipu kilograma. Preostale tri osnovne jedinice – metar, sekunda i kandela, već su definisane na osnovu konstanti. Navedene promjene će stupiti na snagu 20. maja 2019., na dan obilježavanja Svjetskog dana metrologije.

Podsjećamo Vas da je, prošle godine tokom „Otvorenih dana“, laboratorije Zavoda za metrologiju posjetilo 500 učenika iz osam osnovnih i šest srednjih škola.
Učenicima će, osim promjene u definicijama Međunarodnog sistema jedinica, biti predstavljeni državni etaloni i prisustvovaće jednostavnijim postupcima mjerenja u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast metrologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, vremena i frekvencije, zapremine, kao i u Laboratoriji za električnu snagu.