U okviru Festivala „Dani nauke i inovacija 2023“ Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja u Zavodu za metrologiju 27. i 28. septembra 2023. realizovala se manifestacija pod nazivom „Otvorene laboratorije”.

Nacionalne kalibracione laboratorije za oblast metrologije mase, dužine, temperature, pritiska, električnih veličina, zapremine, kao i vremena i frekvencije, u navedenom periodu, posjetilo je oko 180 učenika, studenata i profesora.

Laboratorije Zavoda posjetili su studenti Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica, kao i učenici SSŠ „Ivan Uskoković” i „Spasoje Raspopović” iz Podgorice, Prve srednje stručne škole iz Nikšića, Gimnazije „Slobodan Škerović” iz Podgorice i učenici VIII i IX razreda OŠ „Veljko Drobnjaković” iz Risna.

Prilikom posjete Zavodu za metrologiju za svaku grupu učenika i studenata održana je kratka prezentacija o razvoju metrologije, uz predstavljanje osnovnih djelatnosti, kao i podjela promotivnog materijala o novim definicijama Međunarodnog sistema jedinica (SI).

Tokom dva dana predavanja, predstavnici Zavoda za metrologiju prenosili su stručna znanja učenicima i studentima kroz veći broj primjera iz prakse uz uvid u specifične procese rada u laboratorijama.  Objašnjena im je i važnost metrologije u raznim granama privrede, ekonomije, bezbjednosti, kao i očuvanju života i zdravlja, zaštiti okoline i potrošača.

Festival „Dani nauke i inovacija“ centralni je godišnji događaj Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja koji ima za cilj da nauku i inovacije približi najširoj publici. Festival se održavao od 27. do 30. septembra u 15 gradova širom Crne Gore.

#daninaukeiinovacija #daninaukeiinovacija2023 #mntrcrnegore #fivegroup