Stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa odlučivaće o pobjednicima konkursa „Ljepota kristala 2020“ tokom jula, o čemu će takmičari biti blagovremeno obavješteni.

Takmičarski dio nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“ počeo je 29. januara 2020. i trebalo je da se završi u aprilu. S obzirom na okolnosti i poštujući mjere nadležnih organa u borbi protiv korona virusa takmičenje je odgođeno do kraja maja, kada je Zavod za metrologiju organizovao preuzimanje spremnih kristala od takmičarskih ekipa. Svi pristigli kristali i laboratorijski dnevnici adekvatno su obezbjeđeni u Zavodu za metrologiju i fotografisani.

Podsjećamo da je takmičenje  bilo namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola.

Na takmičenju je učestvovalo preko 400 učenika, odnosno 138 ekipa iz 43 osnovne i srednje škole iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

Cilj takmičenja bio je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i metodologijom naučnog istraživanja.

Takmičenje se organizovalo u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole – sinteza i kristalizacija dvojne soli.

U skladu sa izborom kategorije, Zavod za metrologiju je svim učesnicima poslao hemijske supstance potrebne za dobijanje kristala, kao i uputstva za pravljenje kristala. Svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su se prijavili za istu kategoriju dobili su supstance identičnog hemijskog sastava, mase i čistoće.

Zadatak tročlanih takmičarskih ekipa bio  je da u određenom roku  dobiju što veći i pravilniji monokristal.

Svim članovima pobjedničkih timova biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, akcione kamere, tablet računari, polaroid foto aparati, pametni satovi i bežične slušalice.

Takmičenje „Ljepota kristala“  Zavod za metrologiju organizuje  drugu godinu za redom u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, koja je do sada sprovela više nagradnih konkursa namjenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola.