U organizaciji Uprave za kadrove 11. novembra 2020. održana je online obuka pod nazivom ,,Postupak ocjenjivanja drzavnih sluzbenika i namještenika” namjenjena rukovodiocima organizacionih jedinica u organima državne uprave. Iz Zavoda za metrologiju obuci su prisustvovali pomoćnik direktorice Zoran Ćetković, načelnica Službe za opšte poslove i finansije Zdenka Popović i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju Naina Čuturić Knežević.

Osnovne teme koje su obuhvaćene obukom odnosile su se na kriterijume, mjerila, postupak i pravni okvir ocjenjivanja državnih službenika i namještenika.  Predstavljen je i obrazac za ocjenjivanje, kao i predlozi ocjena, službene zabilješke i model rješenja o ocjenjivanju koji uključuje i mogućnost žalbe na ocjenu.

Prezentovane su i vještine komunikacije, model takozvanih SMART ciljeva, kao i pravila FEEDBACK razgovora u procesu ocjenjivanja državnih službenika i namještenika.

Tokom obuke razmijenjena su iskustva i mišljenja predavača i učesnika, a naglašene su i prednosti i nedostaci sadašnjeg načina ocjenjivanja. Kao prednost je, kako je istaknuto, identifikovan dobar normativni osnov postupka ocjenjivanja, a kao nedostatak potreba višeg nivoa objektivnosti u ocjenjivanju.

Predavači na obuci bili su pomoćnik direktorice Uprave za kadrove Đuro Nikač, načelnica Odsjeka za praćenje sprovođenja propisa i kadrovsko planiranje iz Uprave za kadrove Biljana Petrović Nedović i eksterna konsultatkinja Danka Ćetković.