Predstavnici Zavoda za metrologiju Mirjana Mihailović, Tomo Božović, Jasna Mudreša i Tamara Bošković Begenišić pratili su 23. marta 2023. video konferenciju pod nazivom „KCDB 2.0 Online tehničke razmjene – CMC pisanje/recenziranje” (KCDB 2.0 Online technical exchanges – CMC Writers/Reviewers).

Konferenciju je organizovao Međunarodni biro za tegove i mjere (BIPM) sa ciljem da pruži podršku za objavljivanje i reviziju najboljih kalibracionih i mjernih i mogućnosti laboratorija (CMC) u Bazi podataka ključnih poređenja (BIPM KCDB) u oblasti fizičkih veličina, biologije, hemije i jonizujućeg zračenja.

Glavne teme konferencije odnosile su se na predstavljanje web stranice i korišćenje KCDB 2.0 platforme, kao i na način izrade korisničkih naloga za objavljivanje najboljih kalibracionih i mjernih mogućnosti (CMC). Više riječi bilo je i o načinu objavljivanja novih i ažuriranju postojećih najboljih kalibracionih i mjernih mogućnosti, a predstavljen je i dio platforme predviđen za ocjenjivače.

Pojašnjen je i dio platforme namijenjen različitim strukturama korisnika kao što su korisnici usluga laboratorija, predstavnici laboratorija koji su ovlašćeni za objavljivanje CMC-a i eksperti za internu i eksternu reviziju koji odobravaju objavljivanje najboljih kalibracionih i mjernih mogućnosti.