Predstavnici Zavoda za metrologiju Gordana Pješčić Bajagić i Tomo Božović iz Laboratorije za dužinu pohađali su stručnu obuku na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Mariboru u Sloveniji. Obuka o mjerenju dužine, pod nazivom „EURAMET – osnovni kurs obuke o dimenzionalnim mjerenjima”, održana je u periodu od 20. do 23. juna 2023. u Laboratoriji za tehnološka mjerenja, koja je nosilac nacionalnog etalona za dužinu, kao učesnik Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET).

Na obuci su predstavljeni osnovni principi dimenzione metrologije što je podrazumijevalo izlaganje o definicijama i primjerima, teorijskim osnovama mjernih grešaka i mjerne nesigurnosti sa odgovarajućim primjerima procjene, a više riječi bilo je i o metrološkoj sljedivosti u oblasti mjerenja dužine. Naglasak je bio na razmjeni praktičnih iskustava koje se stiču u laboratorijama tokom rada na specifičnim uređajima i odgovarajućim proračunima mjerne nesigurnosti.

Praktični dio obuke odnosio se na demonstriranje kalibracija mjernih traka i lenjira, uz upotrebu samo jednodimenzionalnog mjernog uređaja (mjerne klupe), kao i uz upotrebu mjerne klupe i laserskog interferometra. Prikazana je i kalibracija spoljašnjeg prečnika (osovine i sfere) i kalibracija unutrašnjih prečnika-prstenova. Kalibracija je izvođena uz primjenu samo jednodimenzionalne univerzalne mjerne mašine, kao i uz upotrebu laserskog interferometra. Navedene kalibracije demonstrirane su i uz primjenu koordinatne mjerne mašine.

Obuku su vodili doc. dr Rok Klobučar i dipl. inž. Mitja Mlakar, prof. dr Bojan Ačko govorio je o radu laboratorije, dok je rukovodilac za jačanja kapaciteta u EURAMET-u Tanasko Tasić predstavio i evropski projekat jačanja metrološke saradnje u istraživanjima.