U Zavodu za metrologiju od 4. do 6. februara 2020. održana je obuka u Laboratoriji za dužinu kojoj su prisustvovali službenici Gordana Bajić, Gordana Pješčić i Tomo Božović.

Obuku je održao rukovodilac Laboratorije za precizna mjerenja dužine dr sc. Marko Katić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Obuka se odnosila na oblast dimenzionalne metrologije, tačnije na razvoj optičkih mjernih sistema i softvera za detekciju mjernih funkcija, a predstavljene su i metode unapređenja uređaja za kalibraciju mjernih traka i lenjira.

U Laboratoriji za dužinu, tokom obuke, primjenjen je novi sistem za viziranje, koji obuhvata monohromatsku kameru i objektiv, na postojećem uređaju BMG SUHL 3000 mm. Shodno tome, razvijen je sistem koji detektuje mjernu liniju i uvećanu je prikazuje na ekranu. Takav sistem omogućava utvrđivanje odstupanja od reference koja je softverski zadata uz pomoć elektronske MFP jedinice i skale uređaja. Navedeni sistem prikazuje korekcije i odstupanja na osnovnoj dužini od tri metra, kao i na najvećoj dužini mjernih traka koja iznosi 200 metara.

Predstavljene su i novi postupci za kalibraciju uređaja za mjerne satove, odnosno proširena je postojeća metoda za kalibraciju mjernih satova na mjerila rezolucije 0,001 mm primjenom JOINT DMS metode.