Povodom obilježavanja 20. maja – Svjetskog dana metrologije, Zavod za metrologiju publikovao je novu brošuru namjenjenu učenicima, nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola, studentima i profesorima Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, ali i svima koji mjerila za zaštitu zdravlja imaju u fokusu profesionalanog djelovanja ili utiču na donošenje odluka značajnih za zaštitu zdravlja.

U brošuri pod nazivom „Mjerenje za zdravlje“ predstavljena je djelatnost Zavoda za metrologiju i nacionalnih kalibracionih laboratorija, metrologija kao nauka i njen značaj u raznim oblastima, a naročito njenoj primijeni u oblasti zdravstva.

Svjetski dan metrologije ove godine se, u više od 80 država, obilježava upravo temom „Mjerenje za zdravlje“. Ta tema odabrana je od strane međunarodne metrološke zajednice da bi se istakla važna uloga koju nauka o mjerenju ima u zaštiti zdravlja, liječenju i uspješnom suočavnju sa pandemijom.

Zavod za metrologiju ranijih je godina povodom obilježavanja Svjetskog dana metrologije, organizovao manifestacije pod nazivom „Otvoreni dani“ kada su našu instituciju posjećivali učenici, nastavnici i profesori, zainteresovani za mjerenja i rad nacionalnih kalibracionih laboratorija.

S obzirom na to, da tokom 2021. zbog poštovanja epidemioloških mjera, nismo u prilici da organizujemo posjete laboratorijama Zavoda za metrologiju, odlučili smo da obrazovne, ali i druge relevantne  institucije upoznamo sa našim radom, važnošću i primjenom metrologije u svakodnevnom životu, publikovanjem navedene brošure.

Osim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, brošura je poslata i nadležnim ministarstvima i drugim organima državne uprave, opštim i specijalnim bolnicama, domovima zdravlja, univerzitetskim članicama i nevladinim organizacijama koje se bave promocijom nauke.

Podsjećamo da Svjetski dan metrologije organizuje Međunarodni biro za tegove i mjere (BIPM) i Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju (OIML).  Njime se obilježava godišnjica od potpisivanja Metarske konvencije 20. maja 1875. čiji je cilj bio obezbjeđenje jedinstvenog sistema mjernih jedinica u svijetu.