Završena je isporuka paketa „Ljepota kristala“ za sve osnovne i srednje škole. Zvanično, možete da počnete sa rastom kristala od ponedeljka 11. februara. Od tog dana imate dva mjeseca, tačnije do petka 12. aprila da „odgajate“ vaš kristal. Prvi kristali bi trebalo da se pojave oko sedam dana nakon postavljanja  rastvora  da isparava.

Preporučujemo da do petka 12. aprila obustavite rad na vašem kristalu i upakujete ga shodno Uputstvu za slanje i pakovanje koje smo vam poslali. Potrebno je da kristal upakujete u malu plastičnu kutiju na kojoj je naljepnica sa nazivom škole i imenima metora/mentorica i članova ekipe. Tako spakovan kristal upakujte u bijelu kutuju u kojoj vam je Zavod za metrologiju predhodno poslao materijal.

Shodno tome, predviđeno je da naše kolege još jednom obiđu sve škole 15. i 16. aprila i pokupe spremne pakete sa upakovanim kristalima.

Pristigli kristali i laboratorijski dnevnik biće ocjenjeni prema sledećim kategorijama:

KategorijaMaksimalan broj bodova u kategoriji
1.MONOKRISTALNOST25
2.PRAVILNOST IVICA15
3.PRAVILNOST I RAZVIJENOST RAVNI15
4.BISTRINA15
5.MASA5
6.LABORATORIJSKI DNEVNIK25

Konačna rang lista biće sastavljena na osnovu ukupnog broja bodova koje osvoje takmičarske ekipe. Ukupan broj bodova dobija se sabiranjem bodova osvojenih u svih šest kategorija. Maksimalan broj bodova je 100. Biće nagrađena prva tri mjesta unutar svake kategorije za osnovne i srednje škole.

U SLUČAJU PROMJENE KRITERIJUMA MENTORI I TAKMIČARI ĆE BITI PRAVOVREMENO OBAVJEŠTENI.

Informacije o konkursu „Ljepota kristala“ postavljamo i na sajtu Zavoda za metrologiju www.metrologija.me u istoimenoj rubrici na naslovnoj strani sajta https://metrologija.me/ljepota-kristala/. Osim na zvaničnom sajtu, sve naše aktivnosti možete da pratite i na društevnim mrežama:

Facebook: Na tražilici Zavod za metrologiju ili https://www.facebook.com/zzmetrologija

LInkedin: Bureau of Metrology

Instagram: @zzmetrologija

YouTube: Zavod za metrologiju

Foto: HUK

http://hrvatska-udruga-kristalografa.hr/language/hr/