Dodjela nagrada najboljim ekipama osnovnih i srednjih škola koje su se takmičile u nagradnom konkursu  „Ljepota kristala“ biće organizovana 20. maja 2019. u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici sa početkom u 11:30 sati.

Svim članovima 12 pobjedničkih ekipa biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, tablet računari, pametni i G shock satovi, bluetooth slušalice i zvučnici.

Prvo mjesto među osnovnim školama u kategoriji rast kristala neorganske soli osvojila je ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana u sastavu Maša Milićević, Andrea Bajović i Vladana Gluščević sa mentorom Branislavom Živaljevićem.  Drugo mjesto pripalo je ekipi OŠ „Radomir Mitrović“ iz Berana u sastavu Kristina Tijanić, Marija Joksimović i Ivana Babić sa mentoricom Natašom Tmušić. Trećeplasirana je ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice koju čine Anastasija Rakočević, Sandra Ivanović i Danilo Drakić, čija mentorica je Ana Đurović.

U kategoriji rast kristala organske soli prvo mjesto među osnovnim školama osvojila je ekipa OŠ „Radomir Mitrović“ iz Berana u sastavu  Eleonora Anđić, Aida Ličina i Martina Anđić sa mentoricom Natašom Tmušić. Drugo mjesto pripalo je OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice u sastavu Milica Rajović, Dušica Jovićević i Milorad Čađenović  čija mentorica je Ana Đurović, dok je treće mjesto pripalo ekipi OŠ „Jugoslavija“ iz Bara u sastavu Zana Bajraktarević, Anastasija Asanović i Ines Brkanović sa mentoricom Draganom Milićević.

Prvo mjesto od srednjih škola, u kategoriji rast kristala neorganske soli, osvojila je ekipa Srednje mješovite škole „17. septembar“ sa Žabljaka koju čine Milica Krstajić, Anita Anđelić i Nevena Knežević. Drugo mjesto pripalo je ekipi Srednje stručne škole iz Bara u sastavu Damjan Ranitović, Sara Mijović i Aleksandra Božović čija mentorica je Tanja Kragulj. Trećeplasirana je ekipa SMŠ „17. septembar“ sa Žabljaka u sastavu Desimir Medojević, Lidija Šljivančanin i Maša Stevović. Ekipe iz SMŠ „17. septembar“ vodila je mentorica Milojka Stijepović.

U kategoriji rast kristala organske soli prvo mjesto među srednjim školama pripalo je ekipi Srednje građevinsko geodetske škole „Inž. Marko Radević“ iz Podgorice u sastavu Žana Tatar, Andrija Čelebić i Jovan Pantoš sa mentoricom Gordanom Krulanović. Drugo mjesto osvojila je Srednja stručna škola iz Bara u sastavu Leila Perazić, Ćamila Bajramović i Iva Čobrenović sa mentoricom Tanjom Kragulj. Trećeplasirana je Gimnazija „Petar  I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada i ekipa koju čine Mila Miketić, Anja Raičević i Jelena Leka. Tu ekipu predvodila je mentorica Senka Đurović.

Pobjednike, po propisanim kriterijumima, izbarao je žiri u sastavu: magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju MSc Milena Raonić, dipl. ing Tatjana Raičevič i spec. sci Naina Čuturić Knežević.

Na konkursu Zavoda za metrologiju „Ljepota kristala“ učestvovalo je ukupno 27 škola sa 82 takmičarske ekipe.