U organizaciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET) i Evropske metrološke mreže za zaštitu od radijacije 5. i 6. oktobra 2022. održane su online radionice na temu „Metrologija za zaštitu od zračenja“ kojima je prisustvovala predstavnica Zavoda za metrologiju Milica Odalović.

Cilj održavanja navedenih radionica bilo je prikupljanje ideja, kao i ustanovljavanje potreba zainteresovanih strana u relevantnim industrijama sa svrhom prepoznavanja metroloških zahtjeva u projektu „Podrška tehnološkim trendovima: EURAMET-ov radni projekat o metrologiji za industriju“ („Support for technological trends: EURAMETs Work Programme on Metrology for Industry“).

Na radionicama su predstavljeni planovi, kao i cilj projekta koji podrazumjeva poziv za zainteresovane industrije u oblasti zaštite od radijacije (Industry Call 2023). Prva faza navedenog projekta trajaće od 11. januara do 20. februara 2023., a druga od 28. juna do 2. oktobra 2023. Cilj projekata je razvoj novih ili unapređenje starih metoda i tehnika za industrijsku primjenu u mjerenjima radioaktivnog zračenja. Akcenat je stavljen na nove metode koje će biti korišćene, kao i na međusobnu saradnju i razmjenu iskustava učesnika. Za ovaj projekat EURAMET je obezbjedio sredstva u iznosu od 24 miliona eura.

Više riječi bilo je i o mjerenju radona u građevinskim objektima, neophodnom formiranju mapa radona i remedijaciji, kao i o metrološkim mjerama za buduće projekte automatizacije u monitoringu radona.

Naglašena je i važnost kalibracije uređaja i instrumenata u rutinskim mjerenjima koncentracije radona, kao i neophodnost korišćenja radioaktivnih elemenata u terapijske i dijagnostičke svrhe.