Predstavnik Zavoda za metrologiju Zoran Ćetković prisustvovao je radionici pod nazivom ,,Metrologija za medicinske uređaje – u susret EU harmonizovanom pristupu” koja je 21. oktobra 2019. održana u naučno obrazovnom centru Helmholtz Zentrum u Berlinu, u Njemačkoj.

Radionicu su organizovali njemački (PTB) i češki (ČMI) nacionalni metrološki instituti uz podršku Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET). Osim predstavnika nacionalnih metroloških instituta, radionici su prisustvovali i predstavnici proizvođača i kontrolnih tijela iz više evropskih država.

Cilj organizovanja radionice je bio iniciranje međunarodne razmjene ideja i iskustava predstavnika metroloških institucija, donosioca propisa, kao i proizvođača u oblasti medicinskih uređaja sa mjernom funkcijom. Fokus radionice bio je i na ukazivanju potrebe za harmonizacijom metroloških propisa i zahtjeva u smislu ocjene usaglašenosti i nadzora.

U Evropskoj uniji, direktivu o medicinskim uređajima, zamijenila je regulativa o medicinskim uređajima (MDR), 2017/745/EU, koja, kako je naglašeno, rigoroznije definiše uslove i procedure stavljanja medicinskih uređaja na tržište, u cilju  unapređenja medicinske njege, dijagnostike i liječenja pacijenata. Ipak, kako je zaključeno, utvrđivanje metroloških zahtjeva za pojedini medicinski uređaj sa mjernom funkcijom i dalje će biti prepušteno uređivanju na nivou nacionalnog zakonodavstva svake države članice Evropske unije.

Na radionici su predstavljeni i rezultati dvije on-line ankete koje su bile namjenjene učesnicima radionice. Rezultat prve ankete je pokazao da učesnici smatraju da bi oblast ,,metrologije za medicinske uređaje“ trebalo harmonizovati, dok rezultat druge ankete ukazuje da većina ispitanika smatra da je loša saradnja zainteresovanih strana glavni uzrok relativne neuređenosti te oblasti.

U cilju harmonizacije oblasti „metrologije za medicinske uređaje“ iniciran je i predlog za pokretanje centra za saradnju u toj oblasti. Osnivanje takvog centra, kako je navedeno, imalo bi za cilj kreiranje tehničke i pravne osnove za harmonizaciju EU zakonodavstva.