Predstavnica Zavoda za metrologiju Jovana Vukoslavović pohađala je on-line radionicu pod nazivom  „Metrologija za digitalnu transformaciju” (M4DT „Metrology 4 Digital Transformation”) koju je od 5. do 8. oktobra 2020. organizovao njemački nacionalni metrološki institut (PTB).

U okviru radionice obrađene su tri teme: digitalni kalibracioni sertifikat (DCC), strategija digitalne transformacije nacionalnih metroloških instituta i platforma Metrološki oblak.

Predstavnik PTB-a Siegfried Hackel  naglasio je koje komponente ulaze u kreiranje digitalnog kalibracionog sertifikata (DCC): norme i standardi-SI, VIM, GUM, CODATA i 17025, zatim XML kao format razmjene podataka koji mora da bude međunarodno prihvaćen, odobren i da ima kriptografski potpis. Treća komponenta za kreiranje DCC, kako je naglasio, jeste takozvana hijerarhijska struktura koju čine adiminstrativni podaci, rezultati kalibracije, komentari, kao i dokument koji mora da bude „human readable”.

Prednosti DCC u odnosu na obični kalibracioni sertifikat, kako je istaknuto tokom obuke, su: nedvosmislenost, odnosno jasni i bez grešaka podaci, globalna jedinstvenost, važnost za 4.0-RAMI 4.0 Industriju („Reference Architecture Model Industrie 4.0”), sigurni su, bezbjedni, ekonomični i standardizovani.

Na radionici je predstavljena i platforma Metrološkog oblaka čiji je cilj  da generiše infrastrukturu koja će biti zajednička i koja će povezivati određena imenovana tijela, nadzor nad trzištem, pomoćne baze podataka, proizvođače, korisnike, mjerne instrumente, odnosno sve subjekte koji su uključeni u zakonsku metrologiju.

Korisnici Metrološkog oblaka, kako je istaknuto, mogu da budu nacionalni metrološki instituti, akreditaciona tijela, akreditovane kalibracione i ispitne laboratorije, regulatorne agencije koje se bave zakonskom metrologijom, ocjenjivanjem usaglašenosti, kao i organi za nadzor tržišta, industrijski sektor, proizvođači opreme, dobavljači i korisnici.

Na radionici je zaključeno i da je u narednom periodu za nacionalne metrološke institute neophodno strateški povećati digitalni pristup, postaviti hronogram, dobiti sredstva od privatnog sektora,  početi nove projekte, koristiti društvene mreže itd.

Radionica „Metrologija za digitalnu transformaciju” organizovana je videokonferencijskim linkom Pexip koristeći platforme Slido i Mural.

Osim predstavnika evropskih nacionalnih metroloških instituta učesnici radionice bili su i iz Sjedinjenih Američkih Država, Azije, Afrike i Okeanije.