U organizaciji Evropskog udruženja nacionalnih metroloških instituta (EURAMET) 23, 24. i 29. septembra 2021. održana je online radionica pod nazivom ,,Metrologija za digitalnu transformaciju” koju su pratile predstavnice Zavoda za metrologiju Alina Musić i Jovana Vukoslavović.

EURAMET, kako je naglašeno, podržava stratešku digitalnu transformaciju metrologije u skladu sa ciljevima Evropske komisije, kako bi se osiguralo postizanje poštene, konkurentne i digitalno napredne ekonomije.

Cilj organizovanja radionice ,,Metrologija za digitalnu transformaciju” je promocija nedavnih dostignuća u oblastima, kao što su upravljanje podacima, digitalni procesi, mašinsko učenje i vještačka inteligencija.

Na radionici su predstavljene teme koje se odnose na upotrebu vještačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) u kalibracionim laboratorijama, nauci i industriji.

Predstavljeni su trendovi u industriji kao što su dostupnost velikog broja senzora i široka primjena ML algoritma. Bilo je riječi i o izazovima u metrologiji koji se odnose na sinhronizaciju mreže i mjerenje vremena, redundantna mjerenja i dizajn mreže za senzore različitog kvaliteta.

Predstavljeni su rezultati dobijeni u EMPIR projektu Met4FoF (Metrology for the Factory of the Future)  i to matematički model za izmjereni signal u procesu sinhronizacije šuma i jitter-a.  U projektu su, objašnjeno je, primjenjeni Bajesov metod, inverzna gama raspodjela i Metropolis-Hastings algoritam.

Posebno je naglašena važnost digitalnih procesa u infrastrukturi kvaliteta, odnosno doprinosu razvoja digitalnih kalibracionih sertifikata. Na radionici su navedene i prednosti digitalnih u odnosu na analogne sertifikate. Digitalni sertifikati, kako je naglašeno, zasnovani su na XML formatu, mašinski su čitljivi, povećavaju efikasnost i sigurnost u automatizovanim procesima i mogu se skladištiti u digitalnim sistemima. Cilj upotrebe digitalnih sertifikata jeste da obuhvate sve tehničke i pravne zahtjeve, kao i da se uniformiše struktura i format.

Predstavljena je i Evropska metrološka mreža za matematiku i statistiku (MATHMET). Cilj mreže, kako je naglašeno, jeste povezivanje nacionalnih metroloških instituta, akademija i industrije kako bi se unapređivala matematika i statistika u službi metrologije.

Tokom trodnevne radionice održane su prezentacije koje su se odnosile na digitalnu tehnologiju u industrijskim mjerenjima, kalibraciju temperaturnih senzora jednim dodirom, kao i prezentacije na temu povezivanja vještačke inteligencije i mašinskog učenja sa razvojem ISO standarda.

Radionici je prisustvovalo preko 200 učesnika iz više evropskih nacionalnih metroloških instituta.