U ovo hladno zimsko vrijeme rijetko što prija kao šoljica toplog čaja čije pare ispunjavaju prostoriju raznim aromama. Ispijajući svoj najdraži napitak – onaj jednostavan i star, čaj od mente (nane), na pamet mi pade jedna zanimljiva priča…

Menta je svima dobro poznata biljka, prepoznatljive arome koju nalazimo u čajevima, pastama za zube, žvakaćim gumama i još mnogim drugim proizvodima, a često je koristimo u ljetnim mjesecima zbog osvježavajućeg ukusa.

Taj ukus, odnosno aroma, potiče od hemijskog spoja mentola. Riječ je o jednom prirodnom organskom spoju koji spada u skupinu terpena – nezasićenih organskih spojeva koje uglavnom proizvode biljke. Mentol je alkohol, jer baš poput svima znanog etil alkohola sadrži hidroksilnu skupinu, no od njega se nećete napiti. Eventualno možete ugodno zamirisati…

Mentol je pri sobnoj temperaturi bijela, kristalna supstanca karakterističnog intenzivnog mirisa, a često se kao sastojak nalazi u kremama i oblogama za hlađenje otoka, budući da izaziva efekt hlađenja.

Iako se pri sobnoj temperaturi nalazi u čvrstom stanju, baš poput joda, i on polagano sublimira, odnosno, prelazi iz čvrstog u gasovito agregatno stanje. Razlog tome je što su molekuli mentola u kristalu vezani tek slabim Van der Waalsovim silama, pa je već i sobna temperatura dovoljna da se one nadvladaju.

Upravo zbog tog svojstva, mentol će, zatvoren u posudi na duže vrijeme, pri vrhu formirati divne dugačke igle jediničnih kristala, kakve možete vidjeti na slici.

Autor teksta i fotografija: dr sc. Alen Bjelopetrović