U organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Univerziteta u Zagrebu, Centra za transfer tehnologije (CTT) i predstavnika IMEKO Tehničkih komiteta za masu i silu, tvrdoću, pritisak i vibracije (TC3, TC5, TC16 i TC22) od 11. do 13. oktobra 2022. u Cavtatu u Hrvatskoj održana je Međunarodna konferencija IMEKO.

Međunarodna konferencija IMEKO, koja se svake godine održava na različitim destinacijama širom svijeta, obezbjeđuje razmjenu informacija između metrologa, članova međunarodnih naučnih grupacija, proizvođača mjerne opreme, inženjera i studenata koji rade u oblasti različitih fizičkih veličina, kao i promociju razumijevanja osnova i principa mjerenja, sljedivosti i mjernih nesigurnosti.

Konferenciju su pratile predstavnice Zavoda za metrologiju Mirjana Radević i Dragana Vidaković iz Laboratorije za pritisak. Posljednjem danu predavanja, na poziv organizatora, prisustvovali su i direktorica Zavoda za metrologiju Gordana Bajić i bivši rukovodilac Laboratorije za pritisak Aleksandar Vulić.

Na IMEKO konferenciji predstavljen je naučni rad Zavoda za metrologiju u području pritiska pod nazivom Development of the National Laboratory for Pressure in Montenegro“.

Konferencija je obuhvatila predavanja, poster prezentacije nacionalnih metroloških instituta, metroloških laboratorija, a posebno je značajno bilo plenarno predavanje dr. Stuart Davidsona iz britanskog nacionalnog metrološkog instituta (NPL): „Kilogram Redefinition and its Future Implications“.

Veliko interesovanje učesnika konferencije izazvala je mjerna oprema najnovije generacije proizvođača: METTLER TOLEDO, SARTORIUS, HAFNER, HBK, RADWAG, SPEKTRA. Ovom prilikom, proizvođač HAFNER je izložio novi etalon kilograma, silicijumsku sferu izrađenu od monokristalnog silicijuma visoke čistoće sastavljenog od tri izotopa 28Si (aproksimativno 92%), 29Si (aproksimativno 5%), 30Si (aproksimativno 3%). Etalon je izrađen u saradnji sa njemačkim nacionalnim metrološkim institutom (PTB), pri  čemu su razvoj i proizvodnja predstavljali ekstreman izazov, posebno u pogledu zaobljenosti, kao i u pogledu hrapavosti površine.

Proizvođač METTLER TOLEDO izložio je najsavremeniju automatizovanu mjernu opremu za kalibracije u oblasti mase.

Razvoj Laboratorije za pritisak Zavoda za metrologiju predstavila je Mirjana Radević pripremom postera  na kojem je prikazano uspostavljanje lanca sljedivosti, učešće u međulaboratorijskim poređenjima, zatim akreditacija prema standardu ISO/IEC 17025, kao i najbolje kalibracione i mjerne mogućnostima (CMC) navedene laboratorije. Rad Laboratorije za pritisak obuhvata period od osnivanja laboratorije i daje prikaz aktivnosti koje je ta laboratorija realizovala u cilju razvoja i unapređenja stanja u oblasti koja je veoma značajna za građane i industriju, ali i privatni i javni sektor uopšte.

Naredna IMEKO TC16 međunarodna konferencija za oblast pritiska i vakuuma biće održana u Vašingtonu u maju 2023. godine.

Sve relevantne informacije u vezi sa IMEKO konferencijom mogu se naći na linku:

https://conferences.imeko.org/event/1/contributions/