Udruženje hrvatskih laboratorija CROLAB organizovalo je 17. međunarodnu konferenciju na temu kompetentnosti kalibracionih i ispitnih laboratorija koja je od od 9. do 12. novembra 2022. održana u Cavtatu u Hrvatskoj. Konferenciju su 11. novembra pratili predstavnici Zavoda za metrologiju Jasna Mudreša, Tamara Bošković Begenišić, Gordana Pješčić Bajagić i Miloš Mujović.

Konferencija je, kako su organizatori naveli, bila posvećena ulozi laboratorija u privredi, sa ciljem uspostavljana saradnje i razmjene kontakata među laboratorijima CROLAB-a, kao i sa organima hrvatske državne uprave, laboratorijima država okruženja, članicama i budućim članicama Evropske unije.

Predstavnici Zavoda za metrologiju prisustvovali su predavanjima i okruglim stolovima u okviru Kluba umjernih/kalibracionih laboratorija i Kluba ispitnih laboratorija.

U sklopu Kluba umjernih/kalibracionih laboratorija predavanje je održao Damir Ilić sa Univerziteta u Zagrebu koji je predstavio rezultate projekta 17RPT03 EURAMET EMPIR programa i metrološke sljedivosti koja se zasniva na kvantnim etalonima napona. Osim toga, obuhvaćene su i teme: „Umjeravanje piezoelektričnog generatora pomaka”, „Prva realizacija i mjerenja u trojnoj točki argona”, „Povećanje učinkovitosti deformacijskih sustava za linearno gibanje” i „Alternativne eksperimentalno-analitičke metode za određivanje optičkih svojstava polimernih materijala za solarne kolektore”.

U Klubu ispitnih laboratorija predstavljeno je „Modeliranje podataka kod procjene rizika”, kao i uloga laboratorija u procesu obnove javnih zgrada. Više riječi bilo je i o kvalitetu mora za kupanje i uticaju programa uzorkovanja, otpornosti površine drvenih podova, kao i o aspektima interpretacije rezultata terenskih ispitivanja u geotehničkom inženjerstvu.

CROLAB svake godine organizuje konferencije pod nazivom „Kompetentnost laboratorija”, koje se održavaju širom Hrvatske. Konferencije su posvećene stručnjacima iz laboratorija, industrije, univerziteta, ministarstava, institucija infrastrukture kvaliteta, koji, kako navode organizatori, razmjenom iskustva u radu i predlozima za daljnje poboljšanje doprinose očuvanju zdravlja, bezbjednosti i okoline.