Udruženje hrvatskih laboratorija CROLAB organizovalo je 16. međunarodnu konferenciju na temu Kompetentnosti laboratorija. Konferencija koju su pratili prestavnici Zavoda za metrologiju Tanja Vukićević, Tomo Božović, Miloš Mujović i Alina Musić održana je od 13. do 16. oktobra 2021. na Brionima u Hrvatskoj.

Konferencija je, kako su organizatori naveli, bila posvećena ulozi laboratorija u privredi, sa ciljem uspostavljana saradnje i razmjene kontakata među laboratorijima CROLAB-a, kao i sa organima hrvatske državne uprave, laboratorijima država okruženja, članicama i budućim članicama Evropske unije.

Konferencija je obuhvatila predavanja, okrugle stolove i poster prezentacije analitičkih, mjernih i ispitnih laboratorija, inspekcijskih i sertifikacionih tijela, kao i akreditacionih tijela i infrastrukture kvaliteta.

Na Forumu akreditacije i infrastrukture kvaliteta načelnica Odsjeka za naučnu metrologiju i rukovoditeljka Laboratorije za temperaturu Tanja Vukićević predstavila je Zavod za metrologiju i održala prezentaciju na temu „Metrologija i infrastruktura kvaliteta”. Na Forumu su predstavljeni i Hrvatska Akreditacijska Agencija, Akreditaciono tijelo Srbije, Institut za akreditaciju Bosne i Hercegovine i Institut za akreditaciju Sjeverne Makedonije.

Predavanja i okrugli sto Kluba mjernih laboratorija odnosili su se na sljedeće teme: Primarna realizacija temperaturne ljestvice od trojne tačke argona do trojne tačke vode, Projekat 18PRT01 Probe Trace (Traceability for contact probe and stylus instrument measurements), Uspostavljanje i razvoj mjernih laboratorija državnog hidrometeorološkog zavoda, Laboratorija za mjerenje i mjernu tehniku Geodetskog fakulteta u Zagrebu, Etaloni za pritisak u Sloveniji i Mjerenja u sklopu provjere funkcionalnosti sistema ventilacije i klimatizacije.

U okviru Kluba inspekcijskih i sertifikacionih tijela održane su tri prezentacije koje su se odnosile na navedenu oblast u kojima je prikazano trenutno stanje kao i budući izazovi u oblasti zakonske metrologije.

U okviru Kluba analitičkih laboratorija održana su predavanja koja su se odnosila na digitalizaciju senzorskih ispitivanja u prehrambenoj industriji, primjeni LEAN metodologije u pivarskoj industriji, evoluciju elementarnog analizatora, primjenu ISO standarda 17025 i 17043 u radu Referentne laboratorije za mlijeko i mliječne proizvode.

Ciljevi udruženja hrvatskih laboratorija CROLAB usmjereni su na unaprjeđenje kvaliteta i kompetentnosti laboratorija, a članovi CROLAB-a su ispitne, analitičke i metrološke laboratorije, kao i sertifikaciona i inspekcijska tijela.