Načelnica Odsjeka za naučnu metrologiju i rukovoditeljka Laboratorije za temperaturu Tanja Vukićević pohađala je Ljetnju školu o mjerenju temperature i vlage (Summer School on temperature and humidity measurements) koja je od od 11. do 15. septembra 2023. realizovana na Fakultetu elektrotehnike Ljubljanskog univerziteta. Školu je organizovalo Evropsko udruženje nacionalnih metroloških instituta (EURAMET) u saradnji sa nacionalnim metrološkim institutom Slovenije (MIRS).

Cilj organizovanja škole bio je da se metrolozima omogući pregled aktuelnih međunarodnih metroloških  standarda uz detaljnu obuku o mjerenju temperature i vlažnosti.

Predavači su bili međunarodno priznati stručnjaci, iz različitih evropskih nacionalnih metroloških instituta, koji su kroz svoja predavanja predstavili iskustva u oblasti mjerenja temperature i vlažnosti.

Tokom obuke govorilo se o proračunu mjerne nesigurnosti, sljedivosti mjerenja, kontaktnoj termometriji, kao i o pregledu oblasti beskontaktne termometrije, vlage i termofizičkih veličina.

Posebna pažnja, što se tiče kontaktne termometrije, posvećena je primarnom nivou, odnosno fiksnim tačkama, ITS-90 skali i analizi mjerne nesigurnosti, kao i sekundarnom nivou i metodama kalibracije raznih vrsta senzora.

U oblasti beskontaktne termometrije bilo je riječi o ITS-90 realizaciji u radiacionoj termometriji, zatim o izvorima (fixed point blackbodies, VTBB, HTBBs, HTFPs) i tehnikama za kalibraciju radiacionih termometara, apsolutnom crnom tijelu i termičkim sistemima za snimanje (termovizijskim kamerama), kao i o evaluaciji mjerne nesigurnosti.

Praktični dio obuke bio je organizovan u laboratorijama gdje su obavljani eksperimenti.

Ljetnju školu o mjerenju temperature i vlage pohađala su 54 predstavnika nacionalnih metroloških instituta iz 31 države Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.