Kao podršku kampanji „Ostani doma”, Zavod za metrologiju 21. aprila pokreće kreativni konkurs pod nazivom „Maskota po mjeri” namjenjen djeci uzrasta do 12 godina.

U okviru konkursa potrebno je da djeca po uzoru na dizajnirane modele maskota za metar, kilogram, sekundu, amper, kelvin, kandelu i mol, izrade svoju izabranu verziju maskote. Pri tom mogu da koriste razne likovne tehnike: crtačke (olovka, tuš, pastel), slikarske (akvarel, tempera, kolaž), kao i vajarske (glina, papir, plastelin, kombinovana tehnika). Sve modele maskota učesnici mogu da pogledaju na web sajtu www.metrologija.me, kao i na propratnom posteru konkursa Maskota po mjeri”.

Za učešće na konkursu potrebno je Zavodu za metrologiju poslati fotografije procesa izrade maskote, kao i finalnog rada na email: maskotapomjeri@gmail.com. Jedan učesnik može da pošalje najviše četiri fotografije uz koje je potrebno navesti ime, prezime i godine djeteta, grad, kao i kontakt podatke.

Osim djece iz Crne Gore, Zavod za metrologiju takođe poziva i djecu iz regiona i njihove roditelje da učestvuju u konkursu i fotografije pošalju na navedenu email adresu. Na taj način, u okolnostima koje su zbog epidemije korona virusa slični u svim državama okruženja, Zavod želi da i mališane van Crne Gore podstakne na kvalitetno i drugačije ispunjeno vrijeme kod kuće uz poštovanja propisanih mjera prevencije.

Cilj konkursa je podsticanje učenja i zabave kod kuće kroz kreativne aktivnosti, kao i podizanje svijesti o značaju metrologije. Zavod za metrologiju ovim konkursom daje doprinos akciji „Ostani doma” i sprječavanju širenja korona virusa, odnosno poštovanju mjera i preporuka zvaničnih zdravstvenih institucija. Učešćem na konkursu djeca mogu vrijeme koje provode kući ispuniti zabavnim sadržajem i ujedno naučiti više o mjerenjima i Međunarodnom sistemu jedinica (SI).

Najkreativnije učesnike očekuju nagrade: polaroid fotoaparat za osvojeno prvo mjesto, akciona kamera i društvena igra za drugo i knjiga uz školski pribor za treće mjesto.

Dostavljene fotografije Zavod će objaviti na svojim nalozima na društvenim mrežama uz hashtag-ove: #ostanidoma, #maskotapomjeri,  #zabavnametrologija i #porodicnametrozabava.

Konkurs će biti otvoren do 18. maja 2020., dok će proglašenje pobjednika biti objavljeno 20. maja kada se i obilježava Svjetski dan metrologije.

Ovo je drugi konkurs koji je Zavod za metrologiju organizovao u okviru podrške kampanji “Ostani doma”. Prethodni konkurs “Mjerioci u kuhinji” trajao je od 18. marta do 15. aprila.