Dipl. ing. Tatjana Raičević pratila je Međunarodnu konferenciju za matematičke i računske alate u metrologiji i ispitivanje (AMCTM 2023) koja je u online izdanju održana od 26. do 28. septembra 2023.  Konferenciju je organizovao Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine (IMBiH) u saradnji sa Tehničkim komitetom za matematičke alate u metrologiji (TC21 IMEKO), Tehničkim komitetom za digitalizaciju (TC6 IMEKO), Međunarodnom konfederacijom za metrologiju (IMEKO) i Evropskom metrološkom mrežom za statistiku i matematiku (MATHMET).

Ciljevi organizovanja konferencije bili su bolje razumijevanje zahtjeva za modelovanje, statistiku, matematičke i računske alate u metrologiji, razvijanje novih matematičkih i računskih alata za potrebe metrologije i ispitivanja, promovisanje regionalne i međunarodne saradnje, podrška mladim istraživačima u metrologiji i srodnim oblastima, kao i prenos znanja na predstavnike industrije i drugih zainteresovanih strana.

Konferencija je pokrivala širok spektar tema koje su se odnosile na oblast novih materijala, tehnologija, testiranja, pouzdanosti podataka, algoritama i softvera, digitalne transformacije i nauke o podacima. Više riječi bilo je i o izazovima u oblastima kao što su napredna proizvodnja i industrija, okolina i klima (senzorske mreže, pametni gradovi, posmatranje Zemlje), energija i održivost (pametne mreže i nadzor infrastrukture), nauka o životu i zdravlju (medicinsko snimanje i mašinsko učenje). Održane su i posebne sesije posvećene digitalnim kalibracionim sertifikatima, kao i digitalizaciji u metrologiji gdje su na navedenu temu razmijenjena iskustva Japana, Novog Zelanda, Kolumbije, Velie Britanije, Njemačke, Kanade i Bosne i Hercegovine.

Partner u realizaciji Konferencije za matematičke i računske alate u metrologiji i ispitivanju bila je Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ). Ujedno obilježena je i 30. godišnjica ove konferencija s obzirom na to da je prva održana u Torinu 1993.

Konferenciji je prisustvovalo više od 70 učesnika iz 30 država: Japana, Novog Zelanda, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Holandije, kao i predstavnici regionalne metrološke i akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.